Lisää varoja kotimaiseen koronatutkimukseen

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman mukaan taistelu koronavirusta vastaan vaatii enemmän rahaa ja parempaa koordinointia kotimaisessa lääke- ja rokotetutkimuksessa. Kauma jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Hän huomauttaa, että koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-sairauteen ei ole vielä toimivaa lääkettä tai rokotetta. Lääkkeillä voitaisiin hoitaa sairastuneita ja lievittää heidän oireitaan ennen rokotteen valmistumista.

– Ihmisten ja yritysten elämää ei voida rajoittaa loputtomiin. Toimivan koronavirusrokotteen tullessa markkinoille on rokotteen hinta oletettavasti suuri, ja sille riittää ottajia maailmalla. Ei ole varmuutta, olisiko Suomen kaltainen pieni maa ensimmäisten rokotteensaajien joukossa, Pia Kauma toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa kansainvälisen tutkimuksen ohella tarvitaan laadukasta kotimaista lääke- ja rokotetutkimusta. Suomessa on huippuluokan biolääketieteen osaamista niin julkisella kuin yksityisellä puolella, ja nämä voimavarat tulisi hyödyntää täysimääräisesti taistelussa koronavirusta vastaan.

Kauma kehottaa harkitsemaan myös rokotetuotannon aloittamista Suomessa. Kokonaisuus tukisi samalla kotimaista huoltovarmuutta. Yhdeksi vaihtoehdoksi kansanedustaja ehdottaa laaja-alaisen asiantuntijaryhmän perustamista.

– Ryhmä koostuisi ylipistokentän, sairaaloiden, perusterveydenhuollon, rahoittajien, lääketeollisuuden ja muiden yksityisen ja kolmannen sektorin korkeantason ammattilaisista, Pia Kauma sanoo.

Hallitus kohdensi maaliskuun lisätalousarviossaan viisi miljoonaa euroa koronarokotteen kehittämiseen. Lisätalousarviossa raha suunnattiin epidemiavalmius- ja innovaatiokoalitiolle ja Kansainväliselle rokoteinstituutille.

Samanaikaisesti Suomessa tutkimustoimintaan varatut VTR-varat ovat supistuneet viimeisten 20 vuoden aikana 90 miljoonasta eurosta siten, että tänä vuonna varoja on varattu enää 21 miljoonaa euroa.

– Kansainvälisiin hankkeisiin osallistuminen on ensiarvoisen tärkeää, mutta samalla herää kysymys, onko rahaa varattu myös kotimaiseen lääketutkimukseen ja rokotetutkimukseen. Omavaraisuuskeskustelussa tulee miettiä mikä on koronavirusrokote- ja lääketutkimusstrategia, ja mikä on kotimaisen tutkimuksen rooli osana tätä kokonaisuutta. Eri puolilla Suomea sijaitsevien tutkimusresurssien johtaminen ja koordinointi on aivan ydinkysymys, Kauma sanoo.

Verkkouutiset: 18.4.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn