Veronmaksajien kukkaro ei voi olla ainoa ratkaisu

Kansanedustaja kehottaa nostamaan opiskelijoiden nykyisiä tulorajoja.

Kansanedustaja Pia Kauman (kok.) mukaan opiskelijoilla pitäisi olla mahdollisuus tehdä huomattavasti nykyistä enemmän töitä opintojen ohella ilman pelkoa opintotukien menettämisestä.

Opiskelijoiden hyvinvoinnista ja toimeentulosta on käyty laajaa keskustelua Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n kannanoton jälkeen. SYL:n mukaan opiskelijat ovat ainoa väestöryhmä Suomessa, jolla ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon.

Korkeakouluopiskelijoille vuonna 2016 tehdyn terveystutkimuksen mukaan psyykkisiä vaikeuksia oli jopa 30 prosentilla vastaajista. 33 prosenttia kertoi kokevansa runsaasti stressiä, pääasiassa esiintymisen ja opintovaikeuksien vuoksi.

Pia Kauman mukaan jokaisella tulisi olla riittävästi aikaa lepoon ja palautumiseen. Opiskelijoiden saamia tukia on toisaalta laajennettu merkittävästi viime vuosikymmenten aikana.

– Maksoin opintolainaani takaisin vielä pitkään valmistumisen jälkeen, kun taas nykyään osaa opintolainasta ei tarvitse maksaa takaisin, jos valmistuu määräajassa. Mistä tuo nykyinen opiskelijoiden loppuunpalaminen johtuu? Onko enemmän tyypillistä jollekin tietylle alalle? Aika moneen kysymykseen pitäisi saada vastaus, Kauma kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Kansanedustaja kertoo olevansa samoilla linjoilla muun muassa Kokoomusopiskelijoiden kanssa tulorajojen nostamisesta. Tällä hetkellä esimerkiksi yhdeksän tukikuukautta nostava opiskelija saa tehdä kalenterivuoden aikana töitä 11 973 euron edestä.

– Minusta opiskelijoiden pitäisi saada tehdä paljon nykyistä enemmän töitä opintojen ohella ilman, että menettää opintotukia. Eihän kaikki voi lähteä siitä, että aina vain käydään veronmaksajan kukkarolla. Ratkaisuja varmasti löytyy, Pia Kauma toteaa.

Verkkouutiset: 10.7.2019

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn