Ko­koo­mus­kan­san­edus­ta­jat kritisoivat elä­ke­ko­ro­tuk­sia – ”Vai­kut­ta­vam­pia­kin keinoja olisi käytössä”

Kansanedustaja Mia Laiho esittää, että rahat käytettäisiin laajemmin pienituloisten henkilöiden aseman parantamiseen.

Hallituksen esitys korottaa takuueläkkeitä 50 eurolla ja kansaneläkkeitä 31 eurolla herättää kritiikkiä kokoomuksessa. Kokoomuskansanedustajat kirjoittivat aiheesta Twitterissä aamupäivän aikana.
Timo Heinonen piti hallituksen esitystä useassa viestissä esillä lupauksien pettämisenä.

– Luvattu 100 euroa kuihtui nyt kymppeihin ja monet eivät saa senttiäkään. Historiallinen vedätys ja sumutus, Heinonen tviittaa.

Pia Kauma ehdotti tviitissään työryhmän perustamista, jotta myös muut tuloluokat otettaisiin huomioon.

– Tämä on puutteellinen ratkaisu, mutta toki hyvä alku. Yli 1,5 miljoonan eläkeläisen asia ei hoidu yhdellä tempulla, joten eikö kannattaisi perustaa parlamentaarinen työryhmä, jotta myös muissa eläketuloluokissa olevien epäkohdat saataisiin korjattua?
Tukea laajemmin pienituloisille

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaava Mia Laiho kritisoi Lännen Medialle sitä, ettei usean vuoden kuluessa toteuttavaksi luvattua sadan euron korotusta eli ”vappusatasta” tehdä kerralla.
Toisaalta Laiho esittää, että rahat sijoitettaisiin takuu- ja kansaneläkkeiden korotusten sijaan laajemmin pienituloisten tilanteen parantamiseen.

– Vaikuttaa siltä, että korotukset täytyy toteuttaa, koska ne on vaalilupauksena annettu. Mutta vaikuttavampiakin keinoja olisi käytössä.

Laiho esittää verotuksen alennusta, hoitotakuun parantamista ja toivoo eduskuntaan asiakasmaksulain esitystä sekä keskustelua maksukatoista.

– Tämä pieni lisäys ei merkittävällä tavalla paranna niiden pienituloisten eläkeläisten asemaa, joilla on esimerkiksi pitkäaikaissairauksia. Sillä viidelläkymmenellä eurolla ei pitkälle pötkitä.

Antti Rinne esitti vaalilupauksen eläkekorotuksista vuonna 2018 vappupäivän puheessa Heinolassa.

– Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen alle 1 400 euron eläkkeisiin, hän sanoi tuolloin

Kaleva 10.7.2019

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn