Uudenmaan korkeakouluihin saatava enemmän aloituspaikkoja ja hakijasuma purettava!

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on jättänyt kirjallisen kysymyksen korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen riittävästä rahoituksesta Uudellamaalla ja hakijasuman purkamisesta. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen alueellinen epätasapaino ylläpitää hakijasumaa erityisesti Uudenmaan alueella.

Samanaikaisesti korkeakoulujen aloituspaikkojen niukkuus lisää nuorten lähtemistä opiskelemaan ulkomaille. Tämä korostuu erityisesti Uudellamaalla. Vaarana tässä on, että nuoret eivät enää palaa takaisin Suomeen.

”Uudenmaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen voimakas lisääminen auttaa purkamaan hakijasumaa, emmekä menetä osaavaa nuorisoamme ulkomaille”, toteaa Kauma.

Tällä hetkellä ylioppilastutkinnoista 32 prosenttia suoritetaan Uudellamaalla. Silti ammattikorkeakoulujen aloituspaikoista vain 24 prosenttia on Uudellamaalla ja yliopistojen aloituspaikoista vain 27 prosenttia.

Kevään 2019 yhteishaussa koko maassa korkeakoulujen aloituspaikkoja oli avoinna yli 48 000 opiskelijalle, kun hakijoita korkeakouluihin oli 151 700.

” Tarvitsemme riittävät resurssit Uudenmaan korkeakouluille ja ammattikorkeakouluille. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2040 väkiluku kasvaisi Manner-Suomessa enää Uudenmaan maakunnassa. Samanaikaisesti tällä hetkellä jo reilu neljännes kaikista rekrytoinneista tapahtuu Uudellamaalla. Korkeakoulujen tulee pystyä vastaamaan näihin alueellisiin tarpeisiin”, päättää Kauma.

Lisätietoja:
Puhelin:
09 432 3169
Sähköposti:
pia.kauma(at)eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn