Kokoomuksen Kauma ja Wallinheimo: Kokoomus esittää keliakiakorvauksen palauttamista

Kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma ja Sinuhe Wallinheimo ovat tyytyväisiä, että keliakiakorvaus sisältyy kokoomuksen tänään julkaistuun vaihtoehtobudjettiin. Toisin kuin Rinteen hallitus, kokoomus esittää 15 miljoonan euron kohdennusta talousarvioon keliakiakorvausta varten. Kohteena tässä ovat 16 vuotta täyttäneet henkilöt, joiden on keliakian tai ihokeliakian takia välttämätöntä käyttää gluteenittomia tuotteita. Keliakiakorvauksen määrä olisi jatkossa 31 euroa kuukaudessa.

”Keliakia on sairaus, jonka hoidossa oikea, gluteeniton ruokavalio on ratkaisevan tärkeässä roolissa, koska parantavaa tai oireita lievittävää lääkehoitoa ei toistaiseksi ole. Siksi etuus on nyt palautettava. Rinteen hallituksella olisi nyt tässä asiassa näytön paikka”, edustajat katsovat.

Gluteeniton ruokavalio kustantaa keskimäärin 62 euroa kuukaudessa eli 744 euroa vuodessa. Hoitamattomana keliakia saattaa altistaa monille lisäsairauksille. Yleisimpiä ovat esimerkiksi anemia, masennus, osteoporoosi, ja vakavimmillaan suoliston syöpä.

Kauman ja Wallinheimon mukaan keliakiakorvauksen palauttaminen olisi myös kansantalouden näkökulmasta fiksua.

”Mikäli keliakiaa sairastavalla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta hoitaa itseään, vaikutukset yhteiskunnalle tulevat moninkertaisesti kalliimmiksi kuin ruokavaliokorvauksen maksaminen”, edustajat linjaavat.

Keliakialiiton mukaan keliakiaa sairastaa Suomessa 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Näistä on kuitenkin diagnosoitu vasta reilu kolmannes eli noin 40 000 henkilöä.

Lisätietoja:
Pia Kauma puh. 09 432 3169
Sinuhe Wallinheimo puh. 050 5120873

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn