Toimivat palvelut – tehokas hallinto

Kansalaisten mielestä hyvinvointipalvelut eivät ole enää riittävän tasokkaita. Suomalaisista yli 80 prosenttia asuu kunnissa, joissa ei pääse terveyskeskuslääkärille alle kahden viikon jonotusajan. Korkea verotaso vaikeuttaa jo innostusta yrittämiseen ja työntekoon. Nykymenolla ei voi jatkaa, mutta voisiko samalla rahalla saada enemmän ja laadukkaampaa?

Nykymallissa kunnan oma byrokratia moninkertaistuu lukuisilla sekavilla kuntayhtymillä, jotka ulottavat valtionhallinnon paikallistasolle asti. Tämä sekoittaa yritystoimintaa politiikkaan ja vääristää kilpailua. Hyvällä syyllä voidaan puhua hallintohimmelistä, joka syö sekä aikaa että rahaa. Suomessa on kuluneen sanonnan mukaan hallintoa 20 miljoonan ihmisen tarpeisiin eikä ajatusmalli ”vastuukunnista” ja ”peruskunnista” näytä juurikaan vähentävän byrokratiahäkkyrää.

Voimme luopua monimutkaisesta ja kalliista byrokratiasta, jos erotamme kunnan tehtävistä vaikeimmat ja kalleimmat ja annamme ne laajemman piirikunnan hoitoon. Maakunnan kokoinen piirikunta takaisi jo riittävät hartiat erityissairaanhoitoon ja sosiaali- ja terveydenhuollon integrointiin. Piirikunta voisi huolehtia myös muista mittavista kysymyksistä, kuten maankäytöstä ja isoista liikenneratkaisuista.

Elinkeinopolitiikan, peruskoulutuksen ja ennakoivan terveydenhuollon kaltaiset asiat jäisivät edelleen paikallistason vastuulle. Jokaisella tasolla olisi oma verotusoikeus, omat luottamushenkilöt ja omat selkeästi määritellyt tehtävät.

Nyt kuntia ollaan pakottamassa yhteen ilman analyysia siitä, mitkä kunnat ja yhteisöt toimivat tehokkaasti ja mitkä ovat onnistuneet luomaan oikean byrokratiahirviön. Tarvitsemme palvelutuottajien avointa laatukilpailua, jossa palveluiden järjestäminen ja tuottaminen erotetaan toisistaan. Hallinto tarvitsee ihmisten omaa aktiivisuutta ja ideoita, uusia yrittäjiä ja näiden tuottamia innovaatioita. Ennen kaikkea meidän pitää luottaa kansalaisiin ja antaa heille aito valinnanvapaus – pakottamisella ei tulla saavuttamaan kestäviä tuloksia.

 

 

Julkaistu Länsiväylässä 5.2.2014. Allekirjoittajina kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma, Harri Jaskari, Marjo Matikainen-Kallström, Kari Tolvanen, Eero Lehti, Kalle Jokinen ja Markku Eestilä.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn