Espoo kantaa rahoitusvastuunsa suurista sairaalahankkeista

Kirjoitus julkaistu Länsiväylässä 22.1.2014

Kun joulun alla kävin Kauppakeskus Isossa Omenassa, kiinnitin huomiota noin kymmenvuotiaaseen poikaan, joka seisoi liivi päällä ja keräyslipas kädessään alakerran rullaportaiden edessä. Hän keräsi rahaa uutta lastensairaalaa varten. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan yritykset ja yksityiset henkilöt ovat antaneet suuriakin summia rahaa lastensairaalan rakentamiseen. Lahjoituksilla tavoitellaan 30 miljoonan euron pottia noin 160 miljoonan euron kustannusten kattamiseksi.

On hyvä, että lastensairaalan rakentamista nopeutetaan yksityisellä keräyksellä ja että ihmiset saavat lahjoituksillaan vaikuttaa asiaan, jota he pitävät tärkeänä. Varainkeräyskonsertit ja muut tempaukset lisäävät tunnetta siitä, että yksikin ihminen voi vaikuttaa isoihin asioihin.   Mutta eivätkö sairaalat ole niitä kohteita, joita varten veroja tässä maassa ylipäänsä kerätään? Kun äskettäin on tehty päätös myös 250 miljoonaa euroa maksavan trauma- ja syöpäsairaalan rakentamisesta, herää kysymys, näemmekö tulevaisuudessa myös hiuksensa menettäneitä syöpäpotilaita tai onnettomuuksissa vammautuneita aikuisia pyörätuoleissaan lippaat kourassa?

On tärkeää, että nimenomaan julkisista varoista löytyvät varat tämäntapaisiin hankkeisiin. Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin eli HUSin mukaan Espoo ja muut HUS:in jäsenkunnat maksavatkin osuutensa näiden sairaaloiden investointikustannuksista sen mukaan, kuinka paljon ne näiden sairaaloiden palveluita käyttävät.  Kustannukset veloitetaan palvelumaksuissa. Tähän mennessä Espoon kaupungin HUS-käyttö on ollut noin 15 prosenttia. Tulevien vuosien aikana Espoo maksaakin osuutensa kustannuksista juuri tuon 15 prosentin osuuden mukaan. Koska HUSin oma osuus lastensairaalan perustamiskustannuksesta on 40 miljoonaa euroa, tullaan Espoolta siis laskuttamaan 6 miljoonaa euroa. Trauma-syöpakeskushankkeesta osuutemme on 37,5 miljoonaa euroa.

Espoolla ja muilla kunnilla on nykyään yli 500 erilaista tehtävää. On vaikea kuvitella, että monikaan niistä olisi tärkeämpi kuin vireillä olevat sairaalahankkeet.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn