Ta passen av IS-terrorister!

HBL:ssä 9.4. julkaistu mielipidekirjoitus

 

Vi har alla läst om de grymma handlingarna av terrororganisationen IS i Syrien och Irak. IS-terrorister ger ingen nåd, inte ens till små barn. Mer än 60 personer har lämnat Finland för att kriga som terrorister. Från väst är de redan 20 000. Dessa personer bildar en allvarlig risk för alla finländares säkerhet, när de återvänder hem.

Till exempel i Kanada kan man frånta passen av en person som tros resa till konfliktområdet för att ansluta sig till IS. Också i Storbritannien kan passen tas bort, men utöver det kan man förhindra jihadister att återkomma till landet under mer än två års tid.

Regeringen måste vidta åtgärder omedelbart för att potientiella terroristers resande kunde begränsas effektivt. Engligt Finlands lag kan man dra tillbaka passet från en människa som med sannolika skäl är skyldig till en brott som kan leda till ett fängelsestraff på minst ett år. Men hur man tillämpar detta på IS-krigare är ändå någonting helt nytt.

Syrien är ett krigförande land, som inte fungerar på ett normalt sätt. Att i sådana förhållanden hitta bevis på brott, till den grad att de håller i domstolen, är inte sannolikt. Det viktigaste för oss alla är att dessa terrorister inte går utan straff och att de inte hämtar terrorism till Finland. De måste ansvara för sina brott inför domstolen enligt justitiestatens principer.

 

Pia Kauma

Riksdagsledamot, OSCE-rapportör

Samlingspartiet, Nyland

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn