Lääketieteellisen tutkimuksen resurssit uhattuna

26.11.2014 julkaistu tiedote

 

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on jättänyt 26.11. kirjallisen kysymyksen suomalaisen lääketieteellisen tutkimuksen rahoituspohjan turvaamisesta.

”Suomen lääketieteellinen tutkimus on ollut jo pitkään kansainvälisesti hyvin arvostettua. Terveydenhuollon yksiköiden tekemään yliopistotasoiseen tutkimukseen on kuitenkin esitetty valtion vuoden 2015 talousarviossa merkittäviä supistuksia. Määrärahat putoaisivat nykyisestä 31 miljoonasta eurosta vain 20 miljoonaan euroon. Vielä vuonna 1997 summa oli lähes 50 miljoonaa euroa, johon verrattuna tutkimuksen resurssit on siis leikattu alle puoleen”, Kauma toteaa.

Valtion tutkimusrahoituksen merkitys on ollut ratkaisevan tärkeä kliiniselle eli sairauksien syitä, hoitoa ja ehkäisyä koskevalle tutkimukselle. Kotimainen lääketieteellinen tutkimus on osaltaan taannut myös terveydenhuoltojärjestelmämme toimivuuden. Esimerkiksi syövän hoidon tuloksellisuudessa Suomi kuuluu maailman kärkimaihin. Vuonna 2012 Suomi oli ainoa maa Euroopassa, joka voitti tämän alan tutkimuksessa myös Yhdysvallat, kun tieteellisten artikkeleiden saamat siteerausmäärät suhteutettiin julkaisujen kokonaismäärään. Suomalainen tutkimus rintasyövästä ja ruuansulatuskanavan sarkoomasta palkittiin äskettäin arvostetulla kansainvälisellä Hamilton Fairley Award -tiedepalkinnolla.

”Ilman riittäviä tutkimusresursseja emme voi jatkaa uusien ja tehokkaampien hoitokeinojen kehittämistä samaan tahtiin. Uudet diagnoosimenetelmät ja hoitomuodot otetaan myös nopeammin käyttöön, jos niitä koskevaa tutkimusta tehdään kotimaisen terveydenhuoltojärjestelmän parissa. Tutkimuksen avulla myös kokemukset uusista hoitomahdollisuuksista leviävät tehokkaasti lääkärien parissa”, Kauma toteaa.

 

Lisätietoja
Pia Kauma, puh. +358 50 5746764

 

 

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn