Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och har ett ekosystem som är exceptionellt känsligt. Det är ett grunt hav där vattnet byts ut långsamt och dess största problem är övergödning. Alla som har tillbringat tid vid kusten har märkt hur vattnet blivit grumligt och sett de tjocka mattorna av blågröna alger som breder ut sig.
Trots stora löften om skyddsåtgärder har näringsbelastningen i Östersjön inte minskat under 2000-talet. Östersjöns kustländer har förbundit sig att avsevärt förbättra Östersjöns tillstånd. Enligt WWF var målet att uppnå ett gott tillstånd i Östersjön till år 2021, men det målet misslyckades och sköts fram till 2030. Vi är alltså redan försenade. Den sorgliga situationen kommer att förvärras ytterligare om nya förorenande industrianläggningar, som det planerade stålverket i Ingå, tillåts vid dess stränder.
Enligt webbplatsen elinvoimaineninkoo.fi skulle det planerade stålverksområdet i Joddböle, Ingå, vara cirka 180 hektar stort och hela detaljplaneområdet omkring 444 hektar. Det tidigare kolkraftverksområdet, som redan rivits, var mycket mindre och omfattade 77 hektar. Stålverket skulle vara ett av de största industriella projekten i Västra Nylands historia, och dess influensområde skulle inkludera flera naturskyddsområden och känslig skärgårdsnatur.
Enligt miljöutredningar som gjorts som en del av stålverksprojektet skulle Östersjöns övergödning öka genom den värmebelastning på havet som kylvattnet skulle medföra. Dessutom skulle processavloppsvatten släppas ut i havet, och även om det renas, skulle det fortfarande föra med sig tungmetaller som är giftiga för både naturen och människor. Stålverket skulle inte kunna fungera utan råvaror, som skulle transporteras både med lastbilar och fartyg. Den konstanta båttrafiken skulle orsaka utsläpp även i havet, samt buller dygnet runt som med vattnets hjälp skulle sprida sig över ett stort område.
Målet, ett rent Östersjön, uppnås inte genom att hålla festtal, utan det kräver aktiva åtgärder. Vi kan inte genomföra projekt som släpper ut miljögifter i havet och som ökar övergödningen och mängden blågröna alger. Det är inte konstigt att norrmännen inte tillät detta storvulna stålverksprojekt i sitt eget land. Naturen är inte till salu.
Pia Kauma
Riksdagsledamot (Saml)
Sommaringåbo