Työelämän ikäsyrjinnän on loputtava

Suomessa työllisyystilanne on 55 vuotta täyttäneiden osalta Pohjoismaiden heikoin. Ruotsissa 55–64-vuotiaiden työllisyysaste on ollut 78 prosenttia ja meillä vain hieman alle 72. Työllisyysasteen nostamiseksi on välttämätöntä selvittää ne lainsäädäntöön, asenteisiin ja työpaikkojen käytäntöihin tarvittavat muutokset, joilla iäkkäämpien osaajien panos saadaan täysimääräisesti käyttöön työmarkkinoilla.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite ikäsyrjinnän torjumisesta ja iäkkäämpien henkilöiden työllistymisen ja työllistämisen esteiden poistamisesta. Tähän työhön olemme nyt alkaneet, ja Orpon hallitus on asettanut selvityshenkilön arvioimaan mahdollisuuksia nostaa ikääntyneiden työllisyysastetta. Selvityshenkilön tehtävänä on selvittää, miten yli 55-vuotiaiden työllistymistä voidaan lisätä ja heidän työuriaan jatkaa työvoimapolitiikan keinoilla.

Lisäksi selvityshenkilö tekee ehdotukset Suomeen soveltuvaksi kokeiluksi niin sanotusta Singaporen siltatyömallista. Tässä mallissa eläkeiän saavuttaneiden tai sitä lähestyvien työntekijöiden olisi mahdollista sopia esimerkiksi vastuiden keventämisestä, jotta työuran jatkaminen olisi houkuttelevampaa.

Ikäsyrjintä on ongelma Suomessa. Se näkyy selvästi sekä tilastoissa että ihmisten kokemuksissa. Yhteiskunnalle on kestämättömän kallista, jos työikäinen putoaa ikäsyrjinnän vuoksi työelämän ulkopuolelle ja hänen työvuosiensa aikana kartuttama tietotaito valuu hukkaan. Ikäsyrjinnän ehkäisy on koko yhteiskunnan etu, eikä iäkkäämpien työllistyminen ole keneltäkään pois.

Pia Kauma
Kansanedustaja (kok.)
Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja

Juttu julkaistu alun perin Sipoon Sanomissa 15.8.2024

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn