Sote valmistui – ”hallituspuolueet runnoivat valuvioista välittämättä”

Kokoomuslaisten mukaan mietintöön ei tullut parannuksia valiokunnassa, sillä heidän korjausesityksiään ei huomioitu.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia LaihoPia Kauma ja Terhi Koulumies ovat järkyttyneitä hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen käsittelystä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Valiokunta sai eilen maanantaina valmiiksi 11 tuntia kestäneessä kokouksessaan sote-uudistusta koskevan lakimietinnön.

– Hallituspuolueet runnoivat mietinnön valmiiksi välittämättä esityksen vakavista valuvioista ja kriittisistä asiantuntijalausunnoista. Lukuisat esitystä parantavat muutosesityksemme jätettiin armotta huomioimatta. Surullista huomata, miten rampaa esitystä hallituspuolueet puskevat eteenpäin, sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sanoo tiedotteessa.

Lausuntopalaute oli murskaavaa

Kokoomusedustajat kertovat äänestyttäneensä valiokunnassa sadoista muutosesityksistä ja esittäneensä lopuksi hallituksen sote-esityksen hylkäämistä sekä useita lausumia.

Kansanedustajat toteavat, että eduskunnan valiokuntien lausuntopalaute uudistukselle on ollut monilta osilta murskaavaa. Esityksen vaikutusarviot niin yritysvaikutusten, lapsivaikutusarvioinnin, vammaisten, ja ikäihmisten sekä monien muiden vaikutusarvioinnin osalta puuttuvat tai ne ovat riittämättömiä.

– Korjausesityksiämme ei otettu kuuleviin korviin, vaan valiokuntatyöskentely oli meiltä täysin yksinpuhelua. Parannusta mietintöön ei tullut, eivätkä hallituspuolueet olleet vastaanottavaisia muutoksille tai lausumillemme. Koronan varjolla asiantuntijakuulemisia rajoitettiin eikä toiveitamme kuultu. Hallitus etenee sote-lakien valmistelussa parlamentaarisen tavan vastaisesti, kansanedustaja Pia Kauma moittii.

Poikkeusoloja käytettiin hyväksi

Kansanedustajien mukaan sote-lakipaketin käsittelyä on viety eduskunnassa eteenpäin käyttäen hyväksi poikkeusoloja ja poikkeuksellisia työjärjestelyjä.

– Ihmettelemme, että miten kaupunkien edustajat voivat seistä hallituksen sote-esityksen takana? Toisaalta kansalaiset olivat viisaita ja näkivät kuntavaaleissa, että vihreät ja sosiaalidemokraatit ovat hylänneet kaupungit, kansanedustaja Terhi Koulumies pohtii.

Kokoomusedustajien mukaan hallitus ei uskaltanut ottaa riskiä ja viedä esitystä maaliin ennen kuntavaaleja.

– Äänestäjille olisi saattanut selvitä, että miten heikko sote-esitys eduskunnalla on käsillä. Sen sijaan hallituspuolueet runnoivat mietinnön valmiiksi heti kuntavaalien jälkeisenä päivänä, kokoomusedustajat toteavat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi Twitterissä eilen illalla, että valiokunta on saanut päätökseen sote-uudistuksen käsittelyn.

Mietintöön liittyvä asiakirjat valmistuvat tänään tiistaina aamupäivällä ja valiokunta pitää tiedotustilaisuuden kello 12.

Juttu julkaistu Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn