Sähkön hinta tulee saada pysyvästi ja kestävästi alas

enäjän hyökkäyssota Ukrainaan on johtanut energiakriisiin ja poikkeuksellisen kovaan sähkön hinnannousuun myös Suomessa. Jopa niin, että monet joutuvat nyt pohtimaan, miten sähkölaskuista ja muista arjen kuluista selvitään. Kalliiksi tulee etenkin suoralla sähkölämmityksellä lämpiävissä kodeissa sekä perheissä, joissa uusi sähkösopimus joudutaan tekemään moninkertaisiksi kohonneilla hinnoilla.

On oikein, että fossiilienergian tuonti Venäjältä loppuu. Ja on oikein, että ylisuurien sähkölaskujensa kanssa kamppailevia ihmisiä autetaan rahallisesti.

Minkään valtion rahat eivät kuitenkaan riitä tukien jatkamiseen kuukausitolkulla, jos samaan aikaan ei korjata juurisyytä eli varsinaista sähkömarkkinaa. Sähkön hinnan saamiseksi kestävästi alas olemme kokoomuksessa valmistelleet kuusi lyhyen ja kuusi pidemmän aikavälin ratkaisua. Energiakriisin myötä ongelmalliseksi on osoittautunut muun muassa se, että kallein tuotantomuoto määrittää niin vahvasti sähkön hintaa. Niinpä viime aikoina kaasu on vetänyt myös sähkön hintaa ylöspäin. Kaasu ja sähkö pitäisikin erottaa toisistaan ja kehittää tilalle toimivampi laskentakaava. Lisäksi sähkölle tulee asettaa hintakatto.

Koska olemme osa eurooppalaista markkinaa, Suomi ei päätä kaikesta yksin. Euroopan unionissa ei harmi kyllä ole toistaiseksi päästy yksimielisyyteen tarvittavista toimista. Samaa mieltä on oltu lähinnä vain sähkön kulutuksen vähentämisestä – tärkeää toki sekin – ja kysyntäpiikkejä tulisi tasata siirtämällä sähkönkulutusta huipputuntien ulkopuolelle. Halvemman yösähkön edut kaikki jo tuntevatkin.

Olkiluoto 3 ydinvoimalan saaminen toivottavasti täysimääräisesti pian käyttöön ratkaisee lähikuukausina paljon. Omavaraisuuden kasvattamiseksi tarvitsemme jatkossa lisäksi pienydinvoimaa, vetytaloutta ja sähkön varastoinnin kehittämistä.

Talvi lähestyy nyt kovaa vauhtia, joten täsmätoimilla on jo kiire.

Pia Kauma

Kirjoittaja on espoolainen kansanedustaja (kok.).

Juttu julkaistu alun perin Länsiväylässä.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn