Asioita kyllä selvitellään, mutta ei tehdä mitään

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman mielestä arjen kustannuksista sähkön hinta on se, joka huolestuttaa kansalaisia tällä hetkellä eniten. Kauma puhui eduskunnan kyselytunnilla.

– Maassamme on noin puoli miljoonaa kotitaloutta, jotka lämpiävät suoralla sähkölämmityksellä, joten heillä tietysti huoli on kaikkein suurin. Mutta nyt kun olen kuunnellut keskustelua täällä, niin se vaikutelma, mikä hallituksen toimista syntyy, on se, että erilaisia asioita kyllä selvitellään, mutta asioille ei kuitenkaan tehdä mitään, Pia Kauma sanoi.

– Minusta se on erittäin turhauttava viesti kansalaisille tässä tilanteessa, jossa myöskin täällä Etelä-Suomessa me olemme menossa kohti todella kylmeneviä kelejä. Keskituloinen, jopa hyvätuloinen, on siinä tilanteessa, että ei hänellä ole varaa maksaa tuhansien eurojen sähkölaskuja.

Kauman mukaan kokoomuksen jo viime keväänä esittämällä usean kohdan ohjelmalla sähkön hinnoittelumalliin voitaisiin puuttua. Yksi ehdotuksista on, että EU:ssa pitäisi asettaa sähkön tukkumarkkinoille kattohinta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan elokuun jälkeen on ollut Brysselissä kahdeksan energianeuvoston kokousta, joissa kaikissa on käsitelty muun muassa hintakattoa.

– Yhteisymmärrystä maitten välillä ei ole tullut. Tämä on komissiolle äärettömän haastava tilanne. Ymmärrän komissiota siinä, että pitää muistaa perimmäinen syy eli Ukrainan sota. Tässä vaiheessa tarvitaan mahdollisimman tiivistä unionia, ja komissio on arka tuomaan esityksiä, jotka mahdollisesti repisivät unionia hajalle, Mika Lintilä sanoi.

Ministeri totesi olevansa täsmälleen samaa mieltä siitä, että kaikki keinot, joilla pystytään hintatasoja painamaan alaspäin, tulee käyttää.

– Mutta rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että ne eivät tule olemaan halpoja, mikäli me lähdetään siihen, että me kompensoidaan. Toisaalta pitää muistaa, että niitten pitäisi myös olla erittäin nopeasti toimeen laitettavia, ja sellaisia ei tällä hetkellä ole..

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn