Pääkaupunkiseudulle vähäpäästöisten autojen edistämisohjelma

Pääkaupunkiseudun kokoomusryhmien johdon tiedote 22.10.2014

 

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kokoomusryhmien johto esittää, että pääkaupunkiseudulla toteutetaan vähäpäästöisten autojen (alle 50 g/km) edistämisohjelma. Seudun kokoomuspäättäjien mukaan teknologisen kehityksen edistyessä vähäpäästöisiin ajoneuvoihin siirtymistä tulee edistää seudun yhtenäisellä liikennepolitiikalla. Kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa tullaan jättämään vähäpäästöisten autojen edistämisohjelmasta samansisältöiset valtuustoaloitteet marraskuun loppuun mennessä.

– Helsingissä vähäpäästöisten autojen käyttöön on tähän mennessä kannustettu vain myöntämällä niille pysäköintietuus. Nyt on aika ottaa todellinen harppaus kaikkien seudun kuntien yhteisen liikennepolitiikan keinoin tähdätessämme ilmastonmuutoksen torjuntaan ja uusien teknologioiden käyttöön, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö Helsingistä.

Ohjelman myötä vähäpäästöisen auton hankintaa on tarkoitus edistää myöntämällä niille ilmainen pysäköinti kaupungin hallinnassa olevilla pysäköintipaikoilla ja varaamalla vähäpäästöisille autoille erikseen liityntäpysäköintipaikkoja joukkoliikenteen solmukohtiin. Lisäksi vähäpäästöisille autoille annettaisiin oikeus käyttää joukkoliikennekaitoja silloin kun se on myös takseille sallittua. Ohjelman myötä on tarkoitus myös laatia konkreettinen ja tavoitteellinen suunnitelma sähköverkosta ladattavien autojen latauspisteverkolle, jota kasvatetaan sähkökäyttöisten ajoneuvojen yleistyessä.

– Tämän ohjelman myötä kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien kokoomusryhmät sitoutuvat edistämään vähäpäästöisten autojen määrän lisääntymistä, iloitsee Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma.

Alle 50 g/km (CO2-päästöjä) tuottaville autoille suunnatut ohjelman edut olisivat määräaikaisia siten, että ne lakkaavat vuoden kuluttua siitä, kun pääkaupunkiseudulle rekisteröityjen erittäin vähäpäästöisten autojen määrä vuoden lopussa ylittää 15 000 kpl.

– Tällä hetkellä erittäin vähäpäästöisiä autoja on rekisteröity pääkaupunkiseudulle vain noin 190. Ohjelman tavoitteena on kasvattaa määrää merkittävästi, sanoo Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen.

– Norjassa ja Ruotsissa vähäpäästöisten autojen määrää on onnistuttu kasvattamaan vastaavilla toimilla merkittävästi, lisää Tapani Ala-Reinikka, Kauniaisten kokoomusryhmän puheenjohtaja.

Kaikkien kaupunkien kokoomusryhmien johto jättää edistämisohjelmasta valtuustoaloitteen kotikaupunkiensa valtuustoille marraskuun loppuun mennessä.

Lisätietoja:

Lasse Männistö, Helsinki, puh. 0440 160 382
Pia Kauma, Espoo, puh. 050 5746 764
Tapani Mäkinen, Vantaa, puh. 050 5122 603
Tapani Ala-Reinikka, Kauniainen, puh. 050 5452 150

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn