Miksei ISIS-taistelijoilta poisteta kansalaisuutta?

Suomi ei ole seurannut muun muassa Belgian ja Tanskan mallia vierastaistelijoiden rangaistuksissa.

Belgialainen tuomioistuin ilmoitti torstaina poistaneensa maan kansalaisuuden kahdeksalta ISIS-islamistijärjestön tukijalta.

The Brussels Times -lehden mukaan tavoitteena on estää äärijärjestön riveissä taistelleiden paluu Belgiaan. Henkilöt myös tuomittiin poissaolevana vähintään viiden vuoden vankeusrangaistuksiin.

Jihadismitutkija, kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva (kok.) kehottaa Suomea toimimaan samalla tavoin.

– Tanskassa ISIS-jihadisteilta on otettu kansalaisuus pois. Nyt samoin tehdään Belgiassa. Näin pitäisi toimia meillä Suomessakin, mutta kuulemma kansainväliset sopimukset estävät tämän, Atte Kaleva kirjoittaa Twitterissä.

– Kuinka nopeasti pääsemme irti näistä sopimuksista, joihin muun muassa Tanska ja Belgia eivät kuulu, Kaleva kysyy.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on vaatinut eduskunnassa, että kaksoiskansalaisuuden omaava henkilö voisi menettää Suomen kansalaisuuden, jos hänet on tuomittu vähintään kahden vuoden mittaiseen vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen.

Entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi viime syksynä Yle Radio Suomen haastattelussa, ettei kannata passien ottamista vierastaistelijoilta. Esimerkiksi Tanskassa kansalaisuus voidaan perua ilman oikeudenkäyntiä niin, että henkilölle annetaan neljä viikkoa aikaa valittaa päätöksestä.

Rinteen mukaan Suomen hallitus lähtee siitä, että ”jokaisen ihmisarvo on loukkaamaton”. Hän sanoi, että syyllisyys olisi todettava oikeudenkäynnissä.

Verkkouutiset 31.7.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn