Kauma huolissaan naisten oikeuksista Puolassa ja Turkissa

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on huolissaan Turkin ja Puolan aikeista irtautua naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta Istanbulin sopimuksesta.

”Puolan oikeusministerin heinäkuinen ilmoitus mahdollisesta Istanbulin sopimuksesta vetäytymisestä on loukkaus kaikkia naisia, vähemmistöjä ja eurooppalaista oikeusvaltioperiaatetta kohtaan. Istanbulin sopimus tuli voimaan elokuussa viisi vuotta sitten. Euroopassa olisi nyt tärkeää muistaa niitä sorrettuja, jotka sopimus on pelastanut, eikä yrittää romuttaa sitä”, Kauma sanoo.

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin tuoreen raportin mukaan perheväkivalta on lisääntynyt koronapandemian aikana monessa maassa. Esimerkiksi Ranskassa, Kyproksella ja Singaporessa ilmoitukset perheväkivallasta tai yhteydenotot uhrien tukipalveluihin ovat lisääntyneet lähes kolmanneksella pandemian aikana.

Puolan lisäksi Turkki on ilmoittanut, että se harkitsee irtautuvansa sopimuksesta.

”Vuoden 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on vallinnut kireä ilmapiiri, joka on luonut ympäristön, jossa ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia ja erityisesti sananvapautta rajoitetaan tiedotusvälineissä ja internetissä. Turkin mahdollisella vetäytymisellä on suuri symbolinen merkitys, sillä se oli ensimmäinen maa, joka ratifioi Istanbulin sopimuksen”, Kauma huomauttaa.

Naisten oikeuksien heikentäminen on Kauman mukaan osoitus myös hallitusten halusta kaventaa kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia sekä sananvapautta ja hiljentää ne, jotka eivät jaa vallanpitäjien arvoja.

”Muu Eurooppa ei voi katsella tätä hiljaa sivusta, aivan kuten emme voi seurata ääneti sitä, mitä tapahtuu Valko-Venäjällä. Presidentinvaalien jälkeiset tapahtumat siellä ovat osoitus nimenomaan siitä, että kansalaisyhteiskunta on noussut vastustamaan vilpillistä vaalitulosta. Se, mihin kehitys suuntautuu, on pitkälti nimenomaan kansalaisyhteiskunnan vahvuudesta kiinni”, Kauma sanoo.

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN
19.8.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn