Lukioiden aloituspaikkoja Espoossa lisättävä

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 1.2.2018.

Espoon lukioverkkoa ollaan nyt uudistamassa. Ennen kuin päätöksiä lukioiden lakkauttamisesta tai siirtämisestä tehdään, on lukion aloituspaikkojen todellinen tarve arvioitava huolellisesti. Samoin se, mihin kouluihin lisäykset tehdään. Tarve uusille paikoille on ilmeinen, koska viime vuosina sisäänpääsyyn edellyttävät keskiarvorajat ovat nousseet hälyttävästi.

Vuonna 2017 alin hyväksytty keskiarvo, jolla pääsi espoolaiseen suomenkieliseen lukioon, oli 7,83. Edellisvuonna alin keskiarvo oli 7,67. Yhä useampi espoolainen nuori jää nyt siis ilman lukiopaikkaa. Esimerkiksi Helsingissä oli viime vuonna kolme suomenkielistä lukiota, jossa keskiarvoraja oli alle 7,5. Alin keskiarvoraja 7,25 oli Vuosaaren lukiossa.

Yliopistoihin päästään jatkossa yhä enemmän pelkän ylioppilastodistuksen perusteella. Jos aloituspaikkoja on liian vähän, osalla nuorista koulupolku saattaa tarpeettomasti katketa jo ennen lukiota. Ainakin kehitys johtaa siihen, että kova kilpailu opiskelupaikoista siirtyy jo yläasteelle. Sitä en todellakaan toivoisi.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn