Työttömille tulee tarjota kannustimia työnhakuun

19.1.2018 julkaistu tiedote

 

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on jättänyt 12.1. työministeri Jari Lindströmin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen työttömien suojaosan nostamisesta.

– Työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt paljon keskustelua, ja osin ihan syystä. On tärkeää, että mallista kerätään nyt kokemusta ja sitä parannetaan. Lisäksi meidän pitää kannustaa työttömiä työnhakuun myös rahallisesti. Työtön voi tällä hetkellä ansaita bruttona 300 euroa kuussa ilman, että menettää työttömyysrahansa. Mielestäni summan voisi kaksinkertaistaa 600 euroon, Kauma toteaa.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan 600 euron taso voitaisiin toteuttaa kustannusneutraalilla tavalla esimerkiksi siten, että työttömyysturvan perusosan tasoa alennettaisiin 50 sentillä eli 32,4 eurosta 31,9 euroon päivässä.

– Suojaosan nosto lisäisi keikkatöiden vastaanottamista ja oman toiminimen kautta tehtäviä pienimuotoisia töitä sekä kannustaisi hakemaan myös muuta kuin sellaista työtä, jota on aiemmin työurallaan tehnyt. Työelämään on tätä kautta helpompi päästä kiinni myös täysipäiväisesti, Kauma pohtii.

– Uudistuksen voisi toteuttaa niin, että suojaosuuden määrää nostettaisiin kaikille työttömille samalla tavalla tai vaihtoehtoisesti niin, että suojaosan nosto sidottaisiin työttömyyttä edeltäneeseen ansiotasoon. Tällä tavoin kannustinvaikutus olisi suhteutettu tasaisemmin eri tulotasoille.

Eduskunnan tietopalvelun mukaan ansioihin sidotusta mallista saataisiin lähes kustannusneutraali reformi alentamalla ansiosidonnaisen päivärahan kertymäparametreja 45 prosentista 44,8 prosenttiin ja taitekohdalla 20 prosentista 19 prosenttiin. Reformin kustannus olisi näin toteutettuna noin 10 miljoonaa euroa.

– Erilaisia vaihtoehtoja on, jos vain löytyy halua antaa työttömille myös porkkanaa. Itse kannatan kannustamista työn kautta, Kauma sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn