Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma pohtii Antti Rinteen uuden hallitusohjelman pohjaa, jossa pysyviä menolisäyksiä on yli miljardin euron edestä. Hallitusohjelman mukaan verotuloja lisättäisiin kaikkiaan 730 miljoonalla eurolla. Samalla valtion omistuksia ollaan myymässä kolmen miljardin euron edestä.
”Liian kova veroprogressio pilaa osaajien työhalut. Ansiotulojen verotus on jo tällä hetkellä erityisen korkea verrattuna Euroopan muihin maihin. Tulevan hallituksen esitys ei kannusta palkansaajaa tekemään enempää töitä. Työllisyysasteen saaminen haluttuun 75 prosenttiin vaatii työhalujen lisäämistä ei innostuksen lopettamista. Olen pettynyt, ettei tuloveroja alenneta”, toteaa Kauma
Ohjelmassaan hallitus on varaamassa 200 miljoonalla euroa tuloverojen keventämiseen.
”Kaavaillut veroalennukset eivät ole kohdistumassa oikein. Mikä halu tai kyky keskiluokalla on osallistua hyvinvointivaltion rahoitukseen, kun omasta palkasta jää jatkuvasti vähemmän käteen.”, pohtii Kauma.
Yli 40 000 euroa vuodessa ansaitseva 22 prosenttia kansasta maksoi liki kaikki ansiotuloverot vuonna 2017.
”Veronalennukset tulee kohdistaa niihin, jotka jo nyt maksavat suurimman osan verokertymästä. Herää kysymys onko keskiluokka unohdettu? ”, jatkaa Kauma.
Ohjelmassaan hallitus sanoo käynnistävänsä välittömästi valmistelun maakuntaveron käyttöönotosta.
”Maakuntaverokin tulee todennäköisesti juuri samojen veronmaksajien eli keskiluokan maksettavaksi.”, toteaa Kauma
Valtion omaisuutta ollaan myymässä ohjelman mukaan kolmen miljardin euron edestä. Rinteen tulisi avoimesti kertoa mitä ollaan myymässä ja millaisia vaikutuksia omaisuuden myymisellä on.
”Tulee muistaa, että omaisuuden myyminen merkitsee sitä, että siitä ei enää jatkossa saada tuloja”, toteaa Kauma
Rahaa on löydettävissä muualtakin, kuin valtion omistuksista. On arvioitu, että valtio menettää jopa 500 miljoonan euron verotulot vuosittain Ay-liikkeen verovapauden takia.
”Ay-liike nauttii edelleenkin verovähennysoikeudesta, vaikka nykyisin suuri osa liittojen tuloista muodostuu erittäin kannattavasta liiketoiminnasta. Ay-liikkeellä on merkittäviä sijoituksia asuntoihin ja pörssiosakkeisiin.”, jatkaa Kauma
Hallituksen ohjelmassa esitetään samalla, että kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 40 prosenttiin ja palkoissa 15 prosenttiin. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2250 euroon.
”Tämä leikkaus ei kannusta palvelujen ostamiseen pienyrittäjiltä. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän leikkaus vaikuttaa enemmän kosmeettiselta. Nykyinen enimmäismäärä on 2 400 euroa. Pahimmillaan leikkaus johtaa harmaan talouden lisääntymiseen. Tällöin verotulot jäävät varmasti saamatta”, jatkaa Kauma.
Kaikki me ymmärrämme, että verotuloilla saadaan aikaan paljon hyviä asioita peruskoulusta terveydenhuoltoon.
”Mutta jos veroihin ja veroluonteisiin maksuihin menee jo yli puolet lisätyöstä saadusta tulosta, kuka haluaa enää ponnistella? Herää kysymys, kuka kaiken maksaa?”, päättää Kauma
Tiedote 3.6.2019.
Julkaisuvapaa heti