Pois asenteellisista ja tehottomista työllistämisen malleista

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on huolissaan hallituksen esityksistä työllisyyden kasvattamiseksi. Eväät ovat hallitusohjelmassa hyvin niukat.

”Palkkatukityötä aiotaan kyllä kasvattaa, mutta yksin silläkö hallitus kuvittelee saavuttavansa yli 60 000 uutta työpaikkaa? 75% työllisyysasteen saavuttamiseksi tarvitaan jopa 100 000 uutta työpaikkaa. Miksi hallitus ei päättänyt työllistämiseen liittyvistä keinoista hallitusohjelmaneuvotteluissa, vaan ulkoisti asian työmarkkinajärjestöille?” Kauma kysyy.

Työmarkkinajärjestöistä Elinkeinoelämän Keskusliitto julkisti keskiviikkona mallin, jolla halutaan porrastaa työttömyyspäivärahaa eli pienentää sitä asteittain. Tässä mallissa ansiosidonnainen työttömyysturva olisi ensimmäiset kolme kuukautta viisi prosenttia nykyistä korkeampi. Kolmen kuukauden päästä korvaus laskisi kymmenen prosenttia ja kolmen kuukauden päästä toiset kymmenen prosenttia.

”Minusta työttömyysturvaa voidaan heikentää vasta silloin, kun meillä on riittävät tukitoimet työttömäksi jääneelle. Työttömäksi jäänyt on hyvin yksin ja oman verkostonsa varassa. Näin on eritoten silloin, kun kyse on yli 45-vuotiaasta korkeakoulutetusta henkilöstä ”, toteaa Kauma.

Työllisyysasteen saaminen 75 prosenttiin ei ole helppoa, etenkin nyt kun talousennusteita joudutaan tarkistamaan alaspäin. Mikään yksittäinen toimenpide ei nosta työllisyysastetta riittävästi, vaan tarvitaan useita uudistuksia. Tärkeintä on kohdistaa työllisyyspalveluja erilaisista lähtökohdista työtä hakeville työttömille.

”Esimerkiksi Tanskan mallissa irtisanominen ja irtisanoutuminen on helppoa. Työttömyysturva on antelias, mutta yhteiskunta pyrkii pontevasti työntämään työttömiä kohti työtä”, jatkaa Kauma

EK:n mallissa myös ansiosidonnaisen kestoa lyhennettäisiin. Perusteluna se, että työttömien aktivoinnissa ”keppi toimii paremmin kuin porkkana”.

”Pelkkä keppi ei kuitenkaan kannusta, vaan kyykyttää. Tarvitaan kannustusta ja konkreettista apua. Tanskassa työttömään tartutaan heti ja häneen ollaan yhteydessä jo parin viikon kuluessa työpaikan menetyksestä. Vastapainona pitää olla myös kannustimia”, toteaa Kauma.

EK:n mallilla pyrittäisiin korvaamaan aktiivimalli, joka pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaan ollaan perumassa.

”Työttömyysturvan aktiivimalli ei ole ollut kovin toimiva ratkaisu, myönnettäköön, mutta jos se poistetaan, tilalle tarvitaan malli, jossa on huomioitu kannustimet paremmin. Hallituksella on nyt merkittävä haaste, koska työllisyysasteen nousu ratkaisee pitkälti koko hallitusohjelman uskottavuuden. Tämä vaatii aktiivisia toimia, joita jään nyt odottamaan”, päättää Kauma.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn