Kotihoidontuen leikkaus saisi päiväkodit pullistelemaan

Tällä viikolla on eduskunnassa keskusteltu kotihoidontuen mahdollisesta leikkaamisesta. Kyse on ollut Keskustan hallitukselle tekemästä välikysymyksestä, joka perustuu itse asiassa pelkkiin huhupuheisiin, koska mistään leikkaamisesta ei ole virallisesti päätetty. Huhupuheiden mukaan kuitenkin tähän mennessä alle 3-vuotiaille maksettu kotihoidontuki supistettaisiin koskemaan vain alle 2-vuotiaita.

Itse olen ollut aina innokas lasten kotihoidon tukija. Oma äitini oli pitkään kotiäiti ja olen itsekin ollut neljälle lapselleni pari vuotta kotiäitinä. Tällä kokemuspohjalla voin todeta, että arvostan todella paljon niitä vanhempia, jotka jäävät kotiin hoitamaan pieniä lapsiaan. Se on rankkaa työtä, josta ei makseta palkkaa eikä siitä kerry eläkettä.  Omalta kohdaltani voin todeta, että olen niin työorientoitunut ihminen, että en halunnut jäädä pidemmäksi aikaa kotiin. Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että jaksoin olla kotona edes sen ajan, kun kaksi nuorinta lastamme olivat ihan pieniä. Sitä aikaa ei saa koskaan enää takaisin.

Kaikille kotivanhemmuus ei kuitenkaan sovi eikä siihen pidä toisaalta ketään pakottaakaan. Sitä varten meillä on hyvä päivähoitojärjestelmä, jota pitää vain nyt jatkossakin kehittää entistä paremmaksi.

Kotihoidontuen leikkaamisella on arvioitu saatavan valtion tasolla 35-40 miljoonan euron säästöt. Esimerkiksi Espoon tapauksessa säästöt jäisivät vain teoreettisiksi, koska on arvioitu, että tuen leikkaus saisi aikaan 600 lapsen ryntäyksen päiväkoteihin. Kun jokainen uusi päiväkotipaikka maksaa noin 50 000 euroa, voi nopeasti laskemalla todeta, että siihen se valtiontason säästö sitten hupenisikin. Investointikulujen päälle tulisivat vielä tomintamenot. Espoossakin tarvittaisiin muunmuassa sata lastentarhanopettajaa lisää. Niitä ei todellakaan ole pilvin pimein tarjolla, ja nytkin on jo päikodeissa vajetta.

Ehdin jo pohtia, toisiko mahdolliseen kotihoidon tuen leikkaukseen helpotusta edes se, että nostaisimme sitten kotihoidontuen kuntalisää, Espossa siis Espoo-lisää, mutta siitäkään ei ainakaan nykyisessä muodossaan olisi ratkaisuksi. Jos vanhemmilta poistuisi oikeus vapaaseen sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta, ei tukea voitaisi nykyisellään edes myöntää yli kaksivuotiaiden hoidosta. Pitäisi keksiä jotain muuta.

En jaksa uskoa, että kotihoidon tukea leikataan, mutta jos niin käy, niin pitää sitten vain löytää ne uudet keinot tukea pienten lasten vanhempia.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn