Kokoomusedustajat: Hallituksen tunarointi romutti joulusesongin

Suomeen kaivataan matkustuslinjaa, joka huomioisi turvalliset käytännöt ja minimoisi taloudelliset vahingot.

Kokoomuksen talousvaliokuntaryhmän jäsenet vaativat hallitukselta selkeitä matkustukseen liittyviä ohjeita, jotta alan yritykset voivat harjoittaa liiketoimintaansa.

Edustajien mukaan näyttää siltä, että mahdolliset ohjeet saadaan käyttöön vasta joulukuun alussa. Toimivien matkustusohjeiden luomiseen on ollut aikaa koko kesä ja syksy, ja lakiesitys on vasta nyt lähdössä lausuntokierrokselle.

– Karua kieltä hallituksen työn jäljestä kertoo Britannian suurimman matkanjärjestäjä TUI:n kaikkien suunniteltujen loppuvuoden Suomen lomamatkojen peruutus yhdellä kertaa. Taustalla ovat hallituksen edelleen epäselvät matkustusrajoitukset, vaikka aikaa linjakkaiden ratkaisujen etsimiseen olisi ollut koko syksy. Toiminta on ollut luokattoman huonoa, Pia Kauma toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajat kehottavat hallitusta heräämään matkailualan ahdinkoon. Suomi tarvitsisi matkustusrajoituspolitiikan, joka huomioi vastuullisesti turvalliset käytännöt ja minimoi taloudelliset vahingot. Nyt voimassa olevat rajoitukset eivät huomioi jälkimmäistä, ja Suomi on käytännössä suljettu.

– Matkustusrajoitusten määrittelyn tulee olla jatkuvaa. Tarkastelu on välttämätöntä kilpailutilanteen ja matkailualan yritysten toiminnan turvaamiseksi, Juhana Vartiainen sanoo.

Heikki Vestman muistuttaa perustuslakivaliokunnan antaneen lokakuussa tylyn tuomion hallituksen edelliselle ”testaa ja tule” -mallille.

– Perustuslakivaliokunta katsoi tuolloin, ettei muutosehdotuksia voinut sellaisenaan säätää tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Tunarointi koskien matkustuksen pelisääntöjä on jatkunut näin jo pidemmän tovin, Vestman toteaa.

Suomen saavutettavuus on vaarassa
Edustajien mukaan epäselvät tai jopa olemattomat matkustusohjeet haavoittavat maan taloutta ja matkailualaa dramaattisesti.

– Pahimmassa tapauksessa Suomen saavutettavuus on pidemmällä tähtäimellä vaarassa. Hallituksella ei ole enää varaa virheisiin, Janne Sankelo toteaa.

Hallituksen epäselvän viestinnän, olemattomien pelisääntöjen ja ylimitoitettujen rajoitustoimien katsotaan rajoittaneen kannattavan elinkeinotoiminnan harjoittamista.

– Vähintä mitä hallitus voi nyt tehdä on luoda selkeät ohjeet matkustamista varten. [Sanna] Marinin (sd.) hallituksen rajoitustoimien vuoksi matkailuala on kärsinyt merkittävästi, ja valitettavasti helpotusta ei ole näköpiirissä, Kauma, Vartiainen, Vestman ja Sankelo toteavat.

Verkkouutiset: 10.11.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn