Kokoomuksen Kauma: Liikuntayrittäjien arvonlisäveron tasaus tuo kaikki liikuntamuodot samalle viivalle

Tiedote 20.11.2018
Julkaisuvapaa heti

Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho totesi tänään valtioneuvoston liikuntapoliittisen selonteon yhteydessä, että liikuntayrittäjien arvolisävero-tasot tasataan. Arvolisävero-tasojen tasaamisen tavoitteena on malli, jossa nollaveroluokkaan kuuluvien terveys- ja hyvinvointipalveluiden lisäksi käytössä olisi vain yksi kaikki liikuntapalvelut kattava arvonlisäverokanta, jonka taso olisi liikuntaharrastusta kannustava. Asiasta tullaan käynnistämään selvitys.

”Pidän ehdotusta erittäin tervetulleena. Ehdotus selkeyttää ja helpottaa yrittäjien arkea ja takaa sen, että yhä suurempi osa pääsee harrastuksien piiriin.”, Kauma toteaa.

Aikaisemmin tilanne on ollut yrittäjän kannalta vaikea ja epälooginen. Monet liikuntapalveluiksi katsotut harrastukset onkin katsottu opetustoiminnaksi, jolloin niitä koskee 24 prosentin arvonlisävero alemman 10 prosentin sijaan.

”Suomi ja suomalaiset pitää saada liikkumaan. Liikunnalla on merkittävä myönteinen vaikutus väestön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. Kiristyvä arvonlisäverotus rasittaa alan yksityisiä ja julkisia toimijoita ja estää samalla liikunnan harrastamista”, Kauma sanoo.

Tällä hetkellä verottajan ohje kertoo, että palvelun sisältö määrittää, katsotaanko myynti alennetun verokannan alaiseksi vai ei. Epäselvän alv-ohjeistuksen takia yrittäjät ovat joutuneet hakemaan verottajalta ennakkoratkaisuja laji lajilta.

”Alennettua verokantaa voidaan soveltaa tällä hetkellä esimerkiksi, hiihtoon, sauvakävelyyn ja ohjattuihin pyöräily – sekä patikointiretkiin. Sen sijaan esimerkiksi lasten uimakoulujen ja vauvauintien järjestäminen eivät täytä mainittuja edellytyksiä. Sama koskee tennistunteja. Tennistunnit ja uimakoulut on katsottu opetustoiminnaksi, jolloin niitä koskee 24 prosentin arvonlisävero alemman 10 prosentin sijaan. Tällainen epäjohdonmukainen verotus ei edistä liikunnan harrastamista.” Kauma päättää.

Lisätietoja

Pia Kauma, puh. 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn