Kokoomuksen Kauma: Ei pakkokiintiöitä perhevapaisiin, vaan aitoa valinnanvapautta

Tiedote 27.11.2018
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma painottaa valinnanvapautta perhevapaiden käytössä. Eilen julkaistun Väestöliiton kyselyn mukaan suomalaiset perheet haluavat jatkossakin päättää itse perhevapaidensa käytöstä.

”Nykypäivänä perheiden tilanteet ovat hyvin erilaisia. Tästä johtuen perheissä on paras asiantuntijuus päättää, kumpi vanhemmista on kotona lapsen kanssa ja kuinka kauan”, Kauma sanoo.

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä nykyiseen malliin, jossa vanhemmat voivat vapaasti päättää, kumpi vanhemmista käyttää perhevapaat. Nykymallia kannatti kyselyssä ainakin jossain määrin 79 prosenttia naisista ja 68 prosenttia miehistä.

”Perhevapaiden uudistuksessa on tärkeää huomioida vanhempien toiveet. Ei pakkokiintiöiden lisäämistä, vaan aitoa valinnanvapautta”, Kauma toteaa.

Väestöliiton kysely kertoo vastaajien olleen lähes yksimielisiä siitä, että perheiden tulee voida itse päättää vapaasti ja joustavasti perhevapaiden käytöstä. Kysely osoittaa, että kiintiöitä ei tarvita ja kaikenlainen pakko koetaan epämielekkäänä.

”Viime aikoina on puhuttu väestökadosta ja siitä, etteivät nuoret parit halua enää lapsia. Kyse on elämäntavan ja osittain myös arvojen muutoksesta, johon tulee vastata siten, ettei vanhemmuudesta rakenneta liian ongelmallista. Lapsista voi puhua myös myönteiseen sävyyn ja siitä, mitä kaikkea elämässä voi tehdä siitä huolimatta ja ehkä jopa sen ansiosta, että on pieniä lapsia”, Kauma sanoo.

Joustavuus vanhempainvapaiden järjestämisessä on tärkeää. Siis se, että perheet saavat itse suunnitella oman työ- ja perhe-elämänsä yhdistämisen. Osa-aikatyön yhdistäminen lapsen hoitoon on yhä tärkeämpää.

”Hoitovapaiden järjestäminen pidemmälle aikavälille kuin nykyään on myös toivelistalla. Esimerkiksi silloin, kun lapsi aloittaa koulun tai on jokin elämänmuutos meneillään, johon tarvitaan aikaa lapsen kanssa. Tärkeä perusperiaate vanhempainvapaissa on joustavuus”, Kauma päättää.

Lisätietoja:

Pia Kauma, puh. 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn