Kokoomuksen kansanedustajat vaativat ministeriltä kirjallisen vastauksen CEF-rahoituskysymykseen

Kokoomuksen kansanedustajat vaativat ministeriltä kirjallisen vastauksen CEF-rahoituskysymykseen

Kokoomuksen 33 kansanedustajaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen ministeri Timo Harakalle koskien CEF-rahoitusta. Suomi on jäämässä ilman rahoitusta, ellei ministeri ryhdy toimeen. Kirjallisen kysymyksen alullepanija, kansanedustaja Pia Kauma peräänkuuluttaa Suomelta toimia.

– CEF-rahoitushaku päättyy 26. helmikuuta 2020. Huolenaiheena on, että koko EU-ohjelmakausi saattaa mennä Suomelta ohi, mikäli rahoitusta ei ehditä hakemaan määräaikaan mennessä. Nyt tulisi hakea suunnittelurahoja hankkeita varten, jotta seuraavalla EU:n ohjelmakaudella 2021-2027 voitaisiin hakea rahoitusta varsinaiseen rakentamiseen ja hankkeiden toteuttamiseen, Kauma toteaa

Kauma huomauttaa, että Ruotsissa asiat on hoidettu paljon paremmin. Ruotsi on saanut rahaa 10 kertaa enemmän kuin Suomi. Ministeri Harakka totesi kyselytunnilla, että raidehankkeisiin haetaan 40 miljoonalla eurolla rahoitusta. Kauma pitää summaa pienenä.

– Suomi näyttäytyy rahoituksen hakemisessa erityisen passiivisena ja vaatimattomana, kun sitä vertaa esimerkiksi Ruotsiin. Ruotsi on hakemassa 177 miljoonan euron tukea raidehankkeilleen. Suomi sijaitsee Eurooppaan nähden saarella ja on vielä hankalamman matkan päässä manner-Euroopasta kuin Ruotsi. Toimivat ja hyvässä kunnossa olevat liikenneverkot ovat meille elinehto. Ministeri Harakan toteamus haettavasta 40 miljoonan euron summasta on liian vaatimaton. Usein EU-rahoitushauissa on haettava summa laitettava selvästi yläkanttiin, jos aikoo saada sieltä halutun summan. Suomen ei pidä jäädä seinäruusuksi EU-maiden kartalla, vaan meidän on pidettävä puolemme, Kauma toteaa.

Rahoitushaussa on jaossa 1,4 miljardia euroa. Kyseessä on kuluvan rahoituskauden viimeinen haku, joten rahaa olisi toden teolla jaossa. Kauma nostaa esiin, että kokoomuksen vaihtoehtobudjetin mukaisilla toimilla hallituksella olisi ollut mahdollisuus hakea suurempia summia.

– Vaihtoehtobudjettimme mukainen miljardin pääomitus hankeyhtiöille olisi mahdollistanut hankkeiden suunnittelua itään, länteen ja pohjoiseen. Näille hankkeille olisi ollut mahdollista hakea merkittävä summa rahaa rahoitushaussa. Kysymyksemme tarkoituksena on kirittää hallitusta nyt viimein toimimaan. Rahoitushaku ei saa mennä ohi, Kauma päättää.

Kirjallinen kysymys on jätetty keskuskansliaan 6.2. Kirjallisen kysymyksen ovat kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa allekirjoittaneet Pia Kauma, Heikki Autto, Paula Risikko, Timo Heinonen, Ilkka Kanerva, Heikki Vestman, Matias Marttinen, Kai Mykkänen, Sari Sarkomaa, Terhi Koulumies, Jukka Kopra, Ville Kaunisto, Sari Multala, Saara-Sofia Sirén, Juhana Vartiainen, Kalle Jokinen, Petteri Orpo, Kari Tolvanen, Marko Kilpi, Pauli Kiuru, Janne Sankelo, Sinuhe Wallinheimo, Pihla Keto-Huovinen, Ruut Sjöblom, Arto Satonen, Mia Laiho, Sofia Vikman, Mari-Leena Talvitie, Ben Zyskowicz, Sanni Grahn-Laasonen, Janne Heikkinen, Anna-Kaisa Ikonen ja Anne-Mari Virolainen.

Kirjallinen kysymys on mahdollista allekirjoittaa vielä sähköisesti, osa ryhmäkokouksesta poissaolevista edustajista allekirjoittaa kysymyksen myöhemmin.
Lisätietoja

Pia Kauma, puh. 09 432 3169

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn