Kauma perää Etyjiltä tukea valkovenäläisille

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) kehottaa Etyj-maiden kansanedustajia osoittamaan näkyvästi tukensa demokratiaa ja ihmisoikeuksia vaativille valkovenäläisille.

”Ymmärrän herkkyyden sekaantua toisen valtion sisäisiin asioihin, mutta jos olemme liian hiljaa liian pitkään, se näyttäytyy välinpitämättömyytenä”, Kauma totesi Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajiston keskiviikkoisessa etäkokouksessa, johon osallistuivat myös oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskaja ja Valko-Venäjän Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Andrei Savinykh.

Kauma totesi, ettei voi kuin ihailla valkovenäläisten mielenosoittajien päättäväisyyttä ja rohkeutta, jolla he jatkavat rauhanomaisia protestejaan valtiokoneiston väkivallasta huolimatta.

”Mutta kuinka pitkään he jaksavat, jos oma hallinto ei osoita myöntymisen merkkejä, eivätkä he koe saavansa riittävästi tukea kansainväliseltä yhteisöltä”, Kauma kysyi.

Hän vetosikin Etyjin parlamentaarikkoihin, jotta yleiskokous ryhtyisi samanlaisiin toimiin kuin Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous, joka juuri keskiviikkona nimitti kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) Valko-Venäjä-raportoijakseen.

”Aivan käytännön tasolla meidän pitää suostutella ja tarvittaessa painostaa presidentti Lukašenkaa uusien vaalien järjestämiseen, sekä tukea kansalaisjärjestöjä niiden kerätessä todistusaineistoa ihmisoikeusloukkauksista, joihin viranomaiset ovat mielenosoitusten aikana syyllistyneet. Meidän on kuunneltava oppositiota ja Valko-Venäjän kansaa, koska siten ulkomaailma tietää, mitä maassa tapahtuu ja valkovenäläiset tietävät, että emme ole unohtaneet heitä”.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn