Pia Kauma vaatii etäopetuksen järjestämistä

Kansanedustaja haluaisi mahdollisuuden pysyvän etäopetuksen toteuttamiseen.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen pysyvästä mahdollisuudesta etäopetuksen toteuttamiseen.

Kesäkuussa perusopetuslakia muutettiin väliaikaisesti siten, että opetuksen järjestäjä voi päätöksellään siirtyä tarvittaessa poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin ja näin etäopetukseen. Laki on voimassa kuluvan vuoden loppuun asti.

Kauman mielestä lain määräajan päättymisen lähestyessä on tärkeä valmistella uusi perusopetuslaki ja ottaa etäopetus yhtenä aitona mahdollisuutena osaksi uutta lakia.

– Keväällä saadut hyödyt etäopetuksen järjestämisessä osoittivat, että turvallinen ja oikeudenmukainen opetus voidaan järjestää tarvittaessa myös etänä. Etäopetuksella havaittiin olevan selkeitä hyötyjä. Osa koulupudokkaista pääsi takaisin opetuksen piiriin ja opetustilanteet rauhoittuivat, hän toteaa tiedotteessaan.

Etäopetuksen ottaminen aidosti osaksi uutta perusopetuslakia mahdollistaisi samalla opetuksen joustavuuden. Uudistuksen myötä opetuksen järjestäjät pystyisivät tarvittaessa siirtymään nopeasti etäopetuksen piiriin myös mahdollisissa muissa poikkeusoloissa.

– Samalla etäopetuksen ja käytössä olevan tekniikan avulla voitaisiin järjestää entistä paremmin ja joustavammin harvinaisempien aineiden opetusta. Esimerkiksi Espoossa vieraskieliset oppilaat ja monikieliset oppilaat, joiden vanhemmat tai toinen vanhemmista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia, voivat opiskella omaa äidinkieltään kaksi tuntia viikossa, Kauma esittää.

Lähiopetus säilyisi perusopetuslaissa edelleen tärkeimpänä opetuksen muotona, mutta tulevaisuudessa on tärkeää hyödyntää etäopetuksen tarjoamia joustomahdollisuuksia myös muulloin kuin koronavirusepidemian vallitsemissa oloissa, katsoo kansanedustaja.

Verkkouutiset: 12.10.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn