Kauma: Kazakstanin vaalit alleviivaavat tarvetta puolustaa demokratiaa kansainvälisesti entistäkin vahvemmin

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnasta osallistui Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon Kazakstanissa. Maassa järjestettiin parlamenttivaalit 10. tammikuuta. Samaan aikaan parlamenttivaalien kanssa järjestettiin paikallis- ja aluetason vaaleja.

Etyjin ja Odihrin vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit eivät täyttäneet Etyjin sitoumuksia demokraattisiin vaaleihin. Uudistuksista huolimatta monia edellisten vaalien puutteita ei ollut korjattu. Sanan- ja kokoontumisvapauksien rajoitukset vaikeuttivat kansalaisten mahdollisuutta äänestää vapaasti, eikä kilpailuasetelma siten ollut oikeudenmukainen. Valtapuolue saikin lähes 72 % äänistä.

Vaaleissa oli viisi puoluetta, joista yksikään ei edustanut opposition ääntä. Vaaleissa äänestettiin vain puoluetta. Puolue valitsee edustajansa vasta vaalien jälkeen, joten äänestäjien on hyvin vaikea saada selvää siitä, ketkä heitä edustavat. Uusi lakimuutos myös edellytti, että kunkin puolueen ehdokkaista 30 % oli naisia ja korkeintaan 29-vuotiaita, mutta tätä ei edellytetä enää edustajien valinnassa.

”Vaalitoimituksen tekninen sujuvuus ei itsessään takaa vapaita vaaleja, jos avoin poliittinen keskustelu estetään ja opposition äänet vaimennetaan erilaisin keinoin”. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansalaisyhteisön erityisedustajana toimiva Kauma tapasi vaalitarkkailuoperaation yhteydessä myös kansalaisyhteiskunnan edustajia. Tapaamiset vahvistivat käsitystä aidon kilpailun puuttumisesta ja opposition äänen vaimentamisesta paikoin jopa väkivaltaisin keinoin.

Viitaten viimeaikaisiin tapahtumiin myös muualla maailmassa, Kauma pitää tärkeänä, että demokratiakehitystä pidetään yllä kaikissa yhteisiin periaatteisiin sitoutuneissa maissa. ”Jos emme äänekkäästi puolusta demokratia-aatetta, on vaarana, että väkivaltaisia poliittisia yhteenottoja käytetään verukkeina autoritaaristen järjestelmien tukemiseksi”.

Kazakstanin vaalipaikoilla noudatettiin hyvin koronarajoituksia ja suojautumistoimenpiteitä. Tämä vahvistaa, ettei pandemiatilanteen tartuntariskiä voi käyttää syynä vaalien lykkäämiseen muuallakaan.

Kauma varautui puhemiesneuvoston suosituksen mukaisesti Suomeen palatessaan viranomaismääräysten mukaiseen koronatestiin, omaehtoiseen karanteeniin ja etätyöhön.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn