Kansanedustajien mielestä terroristijärjestöön kuulumisen pitäisi olla rikollista myös Suomessa.
Kokoomuksen kansanedustajat Heikki Vestman ja Pia Kauma jättivät vuosi sitten useita lakialoitteita terrorismilakien tiukentamiseksi vastaamaan yleiseurooppalaista tasoa.
– Hallituksella on ollut vuosi aikaa valmistautua kasvavaan terrorismin uhkaan. Keinoja on hallitukselle tarjottu, mutta se ei ole niitä vieläkään käyttänyt. Herää kysymys, miksei hallitus tee kaikkensa suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi, Heikki Vestman kysyy tiedotteessa.
Nykyisin rikoslaissa on kriminalisoitu muun muassa terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toiminnan edistäminen ja värväys terrorismirikoksen tekemiseen, mutta osallistumista terrorismijärjestön toimintaan tai matkustamista konfliktialueelle ei ole Suomessa kriminalisoitu.
– Terroristijärjestön toimintaan osallistuminen ja kuuluminen on nimenomaisesti kriminalisoitu useissa maissa, kuten Norjassa, Tanskassa, Ranskassa ja Kanadassa. Terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla yksiselitteisesti rikollista myös Suomessa, Kauma sanoo.
Vestman toteaa, että riittävän näytön löytäminen sekä terroristisen tarkoituksen osoittaminen on ongelmallista, vaikka al-Holin leiriltä saapuneiden naisten tiedetään lähteneen terroristijärjestö Isisin kalifaattiin.
– Puutteellisen lainsäädännön takia voi päästä kuin koira veräjästä, vaikka olisi osallistunut kalifaatissa tunnusmerkistön täyttävään toimintaan, Vestman sanoo.
Hallitus kaavailee ”olennaisen” toiminnan kriminalisointia
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi osana al-Hol-periaatepäätöstä reilu vuosi sitten arvioivansa tarpeet terrorismiin liittyvän lainsäädännön muutoksiin sekä tekevänsä tarvittavat korjaukset lainsäädäntöön. Nyt hallitus suunnittelee terroristijärjestöön kuulumisen ”olennaisen” toiminnan kriminalisointia.
– Mikä on ”olennaista” toimintaa ja mikä taas ei ole esimerkiksi näiden jihadistinaisten tapauksessa? Rajanvetoa ei pidä vaikeuttaa. Mikä tahansa terroristinen toiminta, terroristijärjestöön kuuluminen ja osallistuminen terroristiseen toimintaan tulee kriminalisoida. Mitään porsaanreikiä ei tule jättää, Kauma painottaa.
Kansanedustajien mukaan al-Holin leiriltä Suomeen palanneille naisille on tehty palvelutarpeen arviointi. Naiset voivat mennä myös vapaaehtoisesti niin sanottuun exit-ohjelmaan, jossa he voivat saada tukea radikaalista toiminnasta irtautumiseen. Marraskuun alussa Wienin terroriteon pääepäilty oli osallistunut radikalisoitumisen vastaiseen exit-ohjelmaan ja päässyt nuorena rikoksentekijänä ennenaikaisesti pois vankilasta.
Vestmanin ja Kauman mukaan Suomen olisi pitänyt jatkaa neuvotteluja kurdihallituksen kanssa ja pyrkiä edelleen siihen, että lapset oltaisiin voitu kotiuttaa Suomeen ilman aikuisia.
– Supon arvion mukaan Isis-naiset erityisesti verkostoiduttuaan voivat muodostaa turvallisuusuhan Suomessa. On hallituksen vastuulla torjua tällainen uhka, kokoomusedustajat katsovat.
Verkkouutiset 22.12.2020