Kampen är stenhård i Nyland – vi listar toppkandidaterna i landets största valkrets

Svenska Yle 20.3.2023

Tiotusentals röster är på vift när tidigare röstdrottningar och röstkungar har flyttat till en annan valkrets eller slutat. Här listar vi lågoddsarna i Nyland, parti för parti.

Nyland hör liksom Helsingfors till de valkretsar som har vuxit i invånarantal och därmed har fått ett mandat mer jämfört med riksdagsvalet 2019. Valkretsen är Finlands största: mängden röstberättigade är strax över 800 000, och antalet riksdagsledamöter som ska väljas in från Nyland är 37.

Dessutom finns det tiotusentals röster på vift eftersom flera av de riktigt stora röstmagneterna antingen har flyttat eller inte ställer upp för omval.

Samlingspartiets Elina Valtonen och SDP:s Timo Harakka ställer upp i Helsingfors den här gången. Pirkka-Pekka Petelius (Gröna), Matti Vanhanen (C) och Veronica Rehn-Kivi (SFP) ställer inte upp i riksdagsvalet. De här fem kandidaterna samlade i förra valet långt över 40 000 röster ihop, vilket innebär att det är många nylänningar som får se sig om efter en ny kandidat.

En person på moped åker förbi valreklamer upphängda på björkar. Valaffischerna gör reklam för Riikka Purra och Simo Grönroos, båda från Sannfinländarna.
BildtextSannfinländarnas Riikka Purra är den enda partiordföranden som ställer upp i Nylands valkrets, och har goda chanser att bli röstdrottning.

Bild: Lehtikuva

Tidningen Länsiväylä rapporterar om en lokal opinionsmätning som Tietoykkönen låtit göra. Den visar att Samlingspartiet går starkt framåt också i Nyland och kan få till och med 25 procent av rösterna. Också SDP och Sannfinländarna kan enligt den här mätningen få ett mandat till, medan De Gröna ser ut att tappa både ett mandat och flera procentenheter.

36 mandat blir 37 i landets största valkrets

Vid riksdagsvalet 2019 fördelades de nyländska rösterna så här:

  • Samlingspartiet 9 mandat
  • SDP 7 mandat
  • Sannfinländarna 6 mandat
  • De Gröna 5 mandat
  • SFP 3 mandat
  • Vänsterförbundet 2 mandat
  • Centern 2 mandat
  • Rörelse Nu 1 mandat
  • Kristdemokraterna 1 mandat
Henkilö tutkii eduskuntavaalien ehdokkaita puolueiden vaalimainoksista.
BildtextEsbo är den största staden i Nyland och brukar vara hemort för många riksdagsledamöter. På bilden valaffischer i Esbo centrum.

Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Samlingspartiet: Vem får Elina Valtonens röster?

Samlingspartiet har länge haft en ohotad position som största parti i Nyland. Enligt den lokala opinionsmätningen i Länsiväylä kan partiet få 25 procent av rösterna i Nyland och även knipa ett tionde mandat.

Flera av Samlingspartiets starka profiler ställer om för omval och partiet har också satsat på nya namn inom både ekonomi och säkerhet. Frågan är vem som får ärva rösterna från förra valets röstdrottning Elina Valtonen som nu ställer upp i Helsingfors valkrets: någon kvinna med en profil lika långt högerut finns inte riktigt på listan.

Tidigare resultat: 9 invalda 2019, 9 invalda 2015

Lågoddsare: Kai Mykkänen, Pia Kauma, Sari Multala, Heikki Vestman och Mia Laiho har varit starka profiler i riksdagen och ställer upp för omval.

Bubblare: Esbo stadsstyrelses ordförande Henrik Vuornos var nära inval senast. Tere Sammallahti fick många röster i både kommunal- och välfärdsområdesvalet och har stor synlighet i både valreklamer och på Youtube. Också cybersäkerhetsexperten Jarno Limnell gör mycket valreklam längs vägarna. En annan säkerhetsexpert på listan är Pekka Toveri. Fullmäktigeledamoten och företagaren, Jungle Juice-grundaren Noora Fagerström är stor på sociala medier. Tidigare journalisten Susanne Päivärinta ställer också upp. Ekonomiska profiler finns i Sture Fjäder och Martin Paasi.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn