Hallitukselta tarvitaan nyt kaikki paukut viennin kehittämiseen

Tämä viikko on ollut suurten uutisten viikko.

Ensin saimme uuden presidentin. Sen jälkeen on julkistettu puolustusvoimauudistus ja kuntauudistusehdotus. Salosta lähtee yli 1000 työpaikkaa. Valtio luopuu Finnairista.

Kaikilla näillä uutisilla on oma merkityksensä suomalaisten tulevaisuuden kannalta. Erityisen huolissani olen suomalaisista työpaikoista. Emme ole osanneet tehdä riittäviä toimia suomalaisen vientiteollisuuden ja elinkeinorakenteemme monipuolistamiseksi. Kaikessa hiljaisuudessa Suomen kauppa- ja vaihtotaseet ovat laskeneet koko 2000–luvun ja ovat nyt ensimmäistä kertaa 20 vuoteen alijäämäisiä. Siitä, että vientituloja puuttuu noin 30 miljardia euroa verrattuna talouskriisiä edeltäneeseen aikaan, ei saada tarpeeksi seksikkäitä uutisia. Ikävä kyllä.

Tosiasia kuitenkin on, että olemme selkeästi menettäneet kilpailukykyämme, etenkin kilpailijamaihimme Saksaan ja Ruotsiin verrattuna.

Hallituksen on nyt otettava ykkösasiaksi se, että saamme viennin takaisin nousuun. Viennistä on vahvoina vuosina tullut melkein puolet meidän kansantuotteestamme. Jos päästämme viennin rapautumaan, sillä on todella mittavat seuraukset koko hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituksen kannalta.

Mitään ei tietenkään tapahdu keskusjohtoisesti ylhäältä alas komentamalla. Meillä on hyviä firmoja, kuten Kone ja Cargotec, jotka molemmat porskuttavat hyvää tulosta tehden koko ajan. Ne ovat yrityksiä, jotka ovat osanneet ottaa maailman megatrendit, kuten kaupungistumisen ja rakentamisen tietyillä alueilla, bisneksessään huomioon. Kaupankäynti ei ole liian keskittynyt esimerkiksi Eurooppaan, vaan riski on hajautettu laajemmalle ympäri maailmaa.

Tosiasia kuitenkin on, että 25 yritystä vastaa yli puolesta Suomen viennistä. Uusia vientiyrityksiä tarvitaan, ja etenkin niitä pieniä yrityksiä, jotka ovat tähän mennessä myyneet muutamalle avainasiakkaalle ja olleet niistä riippuvaisia. Kaikki paukut nyt peliin näiden rohkaisemiseen maailmalle lähtemisessä!

Hallituksen sataprosenttinen fokus tarvitaan nyt tulevaisuuden ja eritoten tulevaisuuden työpaikkojen rakentamiseen.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn