Etyjin kriisi heijastuu parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon

EDUSKUNNAN VIESTINTÄ
RIKSDAGSKOMMUNIKATIONEN
30.6.2023

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on ajanut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön hankalaan tilanteeseen, joka heijastuu myös Kanadan Vancouverissa 30.6—4.7. kokoontuvan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon.

Hallitustenvälisellä Etyjillä ei esimerkiksi ole hyväksyttyä budjettia tälle vuodelle eikä puheenjohtajaa ensi vuodelle, koska päätöksenteko perustuu konsensukseen, jota on tässä tilanteessa vaikea saavuttaa. Suomi on jo valittu Etyjin puheenjohtajaksi vuonna 2025. Silloin tulee kuluneeksi 50 vuotta Helsingin Ety-kokouksesta, josta järjestö sai alkunsa.

Venäläiset ja valkovenäläiset kansanedustajat ovat yleiskokouksen jäseniä mutta eivät osallistu Vancouverin istuntoon Kanadan asettamien maahantulorajoitusten takia. Aihe noussee keskusteluun yleiskokouksen pysyvän komitean kokouksessa perjantaina. Samassa kokouksessa päätetään, mitä lisäaihe-ehdotuksia täysistunto ottaa käsittelyynsä.

Venäjän hyökkäyssodan synnyttämä Etyjin vaikea tilanne pakottaa myös yleiskokouksen pohtimaan keinoja vaikuttaa järjestön sääntöjä räikeästi rikkoviin maihin. Yleiskokouksen pysyvä komitea käsittelee siksi kokouksessaan sääntömuutosesitystä, joka antaisi yleiskokoukselle oikeuden rajoittaa 2/3 määräenemmistöllä sääntöjä rikkovan maan osallistumisoikeuksia määräajaksi. Sääntömuutos edellyttää konsensusta astuakseen voimaan.

Istunnon pääteemana on se, miten Etyjin parlamentaarinen yleiskokous voi omia arvojaan esiin nostamalla vahvistaa alueellista turvallisuutta (”Strengthening Regional Security by Fostering Democratic and Inclusive Societies: The Role of the OSCE PA”).

Maailman laajapohjaisin alueellinen turvallisuusjärjestö

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Järjestöön kuuluu 57 osallistujavaltioita.

Parlamentaarisen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokoukseen kuuluu 323 kansanedustajaa 56 maasta. Etyjin 57 osallistujavaltiosta yksi eli Vatikaani ei osallistu parlamentaariseen yleiskokoukseen, koska Vatikaanissa ei ole parlamenttia.

Eduskunnasta kokoukseen osallistuvat Vilhelm Junnila (valtuuskunnan puheenjohtaja, ps.), Johannes Koskinen (varapuheenjohtaja, sd.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Inka Hopsu (vihr.), Pia Kauma (yleiskokouksen varapuheenjohtaja, kok.) ja Jenna Simula (ps.).

Täysistunnon ohjelma ja kokousasiakirjat:
https://www.oscepa.org/en/meetings/annual-sessions/upcoming-annual-session

Verkkolähetys istunnosta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen YouTubessa:
https://www.youtube.com/@oscepa/streams

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn