”Venäjä ei voi jatkaa Etyjissä ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja hyökkäyksen seuraukset nousivat odotetusti keskusteluun Etyjin kokouksessa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kesäistunto alkoi pysyvän komitean kokouksella Kanadan Vancouverissa.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.) kaipasi eduskunnan viestinnän tiedotteessa yleiskokoukselle järeämpiä keinoja tuomita Venäjän hyökkäys toiseen Etyj-maahan.

– Venäjän provosoimaton hyökkäys Ukrainaan rikkoo kaikkia Etyjin periaatteita, sääntöjä ja arvoja vastaan, ja on ajanut Etyjin vaikeaan tilanteeseen. Venäjä ei voi jatkaa Etyjissä tai sen parlamentaarisessa yleiskokouksessa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut, Kauma totesi.

Eduskunnan viestinnän tiedotteen mukaan Venäjää ei esimerkiksi ilman sääntömuutosta voida erottaa parlamentaarisesta yleiskokouksesta edes määräajaksi. Sääntömuutoksesta on keskusteltu yleiskokouksessa Venäjän hyökkäyksestä saakka, mutta riittävää yksimielisyyttä sen taakse 57 maan kesken ei ole löytynyt. Venäläiset ja valkovenäläiset kansanedustajat eivät kuitenkaan osallistu Vancouverin kokoukseen Kanadan asettamien maahantulorajoitusten takia.

Osanottajamaiden kannat jakautuvat Venäjän täydellisestä erottamisesta tai ainakin jäsenyyden jäädyttämisestä nykytilan jatkamiseen.

– Itse olen sitä mieltä, kuten useat Etyj-parlamentaarikot, että väliaikainen äänestys- ja osallistumisoikeuden rajoittaminen olisi parempi ratkaisu kuin Venäjän erottaminen yleiskokouksesta kokonaan. Etyj:hän perustettiin 48 vuotta sitten nimenomaan tuomaan saman pöydän ääreen valtiot, jotka olivat hyvinkin vahvasti erimielisiä, Kauma totesi viitaten Helsingin vuoden 1975 Ety-kokoukseen, josta koko järjestö sai alkunsa.

Järjestön toiminnan perustana ovat yhä muun muassa Helsingissä vuonna 1975 järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin eli Etykin päätösasiakirjat.

Pysyvä komitea päätti perjantaina perustaa yleiskokouksen yhteyteen Ukraina-komitean, jonka tehtävä on tukea Ukrainan parlamenttia sekä pitää Ukrainan tilannetta esillä yleiskokouksessa.

 

Juttu julkaistu alunperin MTV-uutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn