Enemmän vahvoja naisia rauhanrakentamisen johtotehtäviin!

Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean raportoija, kansanedustaja Pia Kauma tahtoo vahvistaa naisten roolia maailman kriisien ratkaisemisessa. YK-päivänä 24.10. Naiset, rauha ja turvallisuus –tilaisuudessa puhunut Kauma pitää naisten voimistuvaa asemaa elintärkeänä rauhalle ja kehitykselle.

”Monessa maassa naisten asema on kansallinen kohtalonkysymys. Esimerkiksi Liberiassa naiset järjestivät sisällissodan aikaan mielenosoituksia rauhan puolesta ja saattoivat sotivat osapuolet neuvottelupöytään – eivätkä luovuttaneet, ennen kuin rauha löytyi. Myös jälleenrakennuksessa Liberian naisilla oli erittäin keskeinen rooli,” Kauma kertoo. Hän pitää hyvin tärkeänä, että naisia nousisi kansainvälisten organisaatioiden johtotehtäviin ja neuvottelijoiksi rauhanprosesseihin. YK:n arvion mukaan tällä hetkellä naisten osuus on viime vuosien rauhanneuvotteluissa ollut alle 8 % neuvottelijoista ja alle 3 % rauhansopimusten allekirjoittajista.

Kauman mielestä naisilla on paljon annettavaa erityisesti kriisin jälkeisessä jälleenrakennusvaiheessa. Kysymys on erittäin ajankohtainen muun muassa Afganistanissa, kun kansainväliset sotilasjoukot poistuvat maasta. Afganistanin tulevaisuus riippuu hyvin pitkälti siitä, miten hyvin maan naiset tulevat mukaan yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen tulisi edistää sitä, että maassa myös naisia nousee yhteiskunnan johtotehtäviin.

Yksi parhaita keinoja vaikuttaa on esimerkki. Suomen siviilikriisinhallinnassa naisten osuus on suhteellisen korkea, noin 40 %, mutta jatkossa Suomen on kasvatettava naisten osuutta myös rauhanturva- ja rauhanrakennusmissioiden vetäjinä ja pyrittävä kansainvälisesti siihen, että muutkin maat tekevät niin.

”YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on todennut, että ”Kehitystä ei tapahdu ilman turvallisuutta eikä turvallisuus lisäänny ilman kehitystä – eikä kumpaakaan saavuteta ilman ihmisoikeuksien kunnioittamista.” Monessa maassa erityisesti naisten ihmisoikeuksien kanssa on ongelmia: naisilla ei ole kouluttautumismahdollisuuksia, he kohtaavat paljon väkivaltaa ja monet pakotetaan avioliittoon alaikäisenä. Ilman ihmisoikeuksia ei kehitys vakaaksi demokratiaksi ole mahdollista. Ja ilman naisjohtajien antamaa esimerkkiä, eivät minkään maan naiset nouse poliittiseksi voimaksi,” kansainvälisissä tehtävissä profiloitunut Kauma analysoi. Kauman mielestä Suomella on esimerkilliset ohjelmat ja tavoitteet naisten ihmisoikeuksien puolesta, mutta asioita voisi sanoa ääneen rohkeammin kansainvälisissä tapaamisissa.

ETYJ-valtuuskunnan jäsenyyden lisäksi Pia Kauma on muun muassa eduskunnan talousvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen sekä Espoon kaupunginhallituksen jäsen. Kokoomus asetti hänet ehdokkaakseen ensi vuoden eurovaaleihin ensimmäisten joukossa.

 

Lisätietoja

Pia Kauma

p. +358 50 57 46 764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn