Arktisen alueen pelisäännöt laadittava nyt

TIEDOTE 2.7.13

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) pitää tärkeänä, että arktisen alueen ympäristöön ja kaupalliseen hyödyntämiseen liittyvät pelisäännöt mietitään valmiiksi, ennen kuin massiiviset investoinnit alueella alkavat lähivuosina. Kauma puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Turkin Istanbulissa tiistaina 2. heinäkuuta.

– Pohjoista jäämerta voi sanoa Etyjin sisämereksi, sillä kaikki sen rantavaltiot kuuluvat Etyjiin. Siksi aiheesta on hyvä puhua täällä, Kauma totesi.

Hän muistutti, että lähes 30 prosenttia maailman kalansaaliista tulee arktisilta meriltä ja neljännes maailman kaasu- ja öljyvarannosta sijaitsee alueella.

– Kaupallinen potentiaali on valtava. Nyt on aika luoda pelisäännöt, jotta toiminta olisi ekologisesti ja taloudellisesti kestävää, kun kaupalliset toimijat ilmaantuvat alueelle. Kestävä kehitys luo puitteet myös Arktisen alueen vakaudelle ja turvallisuudelle, Kauma sanoo.

Arktisen neuvoston ministerikokous päätti toukokuussa Kiirunassa arktisen talousfoorumin perustamisesta. Foorumin tavoitteena on kerätä yhteen kaupallisesta toiminnasta kiinnostuneet tahot ja kehittää yhteisiä pelisääntöjä. Kauman mukaan arktinen talousfoorumi on hyvä esimerkki yhteistyöstä, joka arktinen alue kaipaa.

– Yhteistyöhön tarvitaan niin kansainvälistä merenkulkujärjestöä kuin kaupallisiakin toimijoita. Kukaan ei vielä tiedä, kuinka paljon esimerkiksi Koillisväylän avautuminen lisää liikennettä. Öljyonnettomuuksiin pitää kuitenkin varautua ja vastuukysymysten olla selvillä, ennen kuin kaupallinen liikenne suuressa mittakaavassa alkaa, Kauma totesi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Parlamentaarinen yleiskokous on koolla Turkin pääkaupungissa Istanbulissa 29.6.–3.7.2013. Kokoukseen osallistuu yli 250 kansanedustajaa Etyjin jäsenmaista. Suomen Etyj-valtuuskuntaan kuuluvat Pia Kauman lisäksi Ilkka Kanerva (puheenjohtaja, kok.), Ismo Soukola (varapuheenjohtaja, ps.), Saara Karhu (sd.), Johannes Koskinen (sd.) ja Markku Rossi (kesk.).

 

Lisätiedot:

Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn