Vihreiden 1125 €/kk -raja kuohuttaa – ”Käsittämätön esitys”, eläkeavausta ryöpytetään

Vihreiden aloite ”hyvätuloisten” eläkeläisten verotuksen kiristämisestä saa kitkerää palautetta kilpailevista puolueista ja äänestäjiltä. Puolue kiristäisi työeläkkeiden verotusta 0,52 prosenttiyksiköllä niillä, joilla bruttoeläketulon määrä ylittää 13 500 euroa vuodessa.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne vaati keskiviikkona tiedotteessaan, että talouden sopeuttamistoimia on ”kohdennettava myös hyvätuloisiin eläkeläisiin”. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta puolestaan totesi X-palvelun viestissään, että puolueen mielestä on perustelua, että myös eläkeläiset osallistuvat talous sopeutustalkoisiin.

”Esitys ei koske kaikkein pienituloisimpia eläkeläisiä”, Virta kuvasi.

Vihreät perustelee esitystä sukupolvien välisellä oikeudenmukaisuudella, sillä hallituksen talousarvioesityksessä eläkeläiset ovat ”jäämässä lähes täysin sopeuttamistoimien ulkopuolelle”, kun taas nuoriin kohdistuu useita leikkauksia. Tänä vuonna työeläkkeet nousivat kolme prosenttiyksikköä enemmän verrattuna palkkoihin.

Vihreiden mukaan raja on asetettu 13 500 euron vuosieläkkeeseen siksi, että summa vastaa suuruudeltaan yhden prosentin indeksijarrua työeläkkeisiin. 13 500 euron vuosieläke tarkoittaa 1125 euroa kuukaudessa.

Moni on kuitenkin eri mieltä siitä, etteikö vihreiden esittämä kiristys osuisi myös hyvin pienituloisiin eläkeläisiin. Suomalaisten keskieläke on 1845 euroa kuukaudessa.

”Jo hieman yli tuhat euroa kuussa ansaitsevan eläkeläisen verotus tulisi vihreiden esityksessä kiristymään”, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma sanoi tiedotteessaan.

”Kyse ei ole vain suuria eläkkeitä nostavista suomalaisista, vaan veronkiristykset osuisivat huomattavasti alle keskimääräistä eläkettä saaviin eläkeläisiin.”

Hallitus päätti rajata eläkkeet pois indeksijäädytysten piiristä, Kauma muistuttaa.

”Minusta tällaisilla eläkkeillä elävät eivät ole hyvätuloisia. Kova ja pitkä työura monella takana ja eläke sen jälkeen varsin pieni”, summasta kirjoitti myös kansanedustaja Timo Heinonen (kok).

”Käsittämätön esitys vihreiltä kiristää pienituloisten eläkeläisten verotusta? Ruuan, energian ja kaiken hinnat nousseet ja ostovoima heikentynyt [ja] vihreät haluaisi vielä rokottaa lisää jo reilun 1000 euron eläkettä saavia?” hän jatkaa ihmettelyään.

Juttu julkaistu alun perin Uudessa Suomessa.
Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn