Ei ole järkeä, että Suomessa voisi asua vuosia opettelematta kieltä

Kansanedustajan mukaan ei ole veronmaksajien tehtävä kustantaa loputtomiin tulkkipalveluja.

Tulkkauspalveluista pitää leikata, kirjoittaa kansanedustaja Pia Kauma (kok.) X-viestialustalla.

– Ei ole järkeä, että vuosikausia Suomessa asuneet saavat tätä palvelua. Jos Suomessa asuu pysyvästi, kieltä on opiskeltava edes sen verran, että pärjää palveluissa. Ei ole veronmaksajan velvollisuus kustantaa tätä loputtomiin, Kauma linjaa.

Helsingin Sanomien mielipideosastolla Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n, Kieliasiantuntijat ry:n ja Suomen kielipalveluyritykset ry:n edustajat vastustavat suunnitelmia, joiden mukaan hallitus vähentää kunnille ja hyvinvointialueille korvattavia tulkkauspalveluita sekä niiden kestoa.

Mielipidekirjoittajien mukaan tulkkaus ei ole ylimääräistä palvelua vaan välttämättömyys viestintätilanteessa, jossa ei ole yhteistä kieltä, ja ilman tätä vieraskielisen asiakkaan oikeusturva voi vaarantua.

Kauma sanoo, että Suomessa on poikkeuksellisen antelias asumisperusteinen sosiaaliturva, minkä vastineeksi henkilöllä pitää olla velvollisuus opetella kieli.

– Pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä tulee olla riittävä suomen tai ruotsin kielen taito.

– Onneksi näihin asioihin on nykyisen hallituksen johdolla tulossa tiukennuksia. Kaikki kieliopetuksen satsaukset tulee laittaa riittävään kotimaisten kielten osaamiseen. En siis kannata myöskään rahan laittamista ns. oman kielen opetukseen, joita esim. Espoossa on yli 40, Kauma kommentoi.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.
Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn