Vapaaehtoisresurssit käyttöön taistelussa koronavirusta vastaan

Koronaviruksen torjuminen vaatii meiltä suomalaisilta yhteen hiileen puhaltamista ja kaikkien liikenevien resurssien käyttöönottoa. Valtioneuvosto antoi viime viikolla asetuksen, jonka mukaan terveydenhuollon ammattilaisia voidaan kutsua töihin koko maassa.

Työvelvoitteen lisäksi Suomessa on paljon koulutettuja ja osaavia ihmisiä, jotka haluaisivat auttaa vapaaehtoisesti sairaanhoitohenkilöstöä erilaisissa tukitoimissa laadukkaan hoidon takaamiseksi. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa kansallinen terveyspalvelu (NHS) otti viikko sitten tavoitteekseen rekrytoida 250 000 vapaaehtoista auttamaan taistelussa korovirusta vastaan.

Rekrytointi oli menestys. Vapaaehtoisiksi ilmoittautui pelkästään yhden päivän aikana noin 400 000 ihmistä. NHS laajensi rekrytointitavoitettaan 750 000 vapaaehtoiseen. Tämä tavoite saavutettiin sunnuntaihin mennessä ja rekrytointi on nyt keskeytetty. Suomessa on tällä hetkellä eri aloilla lomautusuhan alla yksityissektorilla useita sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen saaneita ammattilaisia, joista monet todennäköisesti haluisivat antaa oman osaamisensa käyttöön taistelussa virusta vastaan, kuten Iso-Britanniassakin.

Vapaaehtoiset voisivat auttaa toimillaan ja osaamisellaan terveydenhuollon ammattilaisia, jotta sairaaloissa pystyttäisiin keskittymään tärkeään ydintehtävään, pelastamaan ihmishenkiä.

Tanskassa paikallinen ulkoministeriö on kerännyt yhteen ulkomailla asuvia tanskalaisia vapaaehtoisia, jotta he voivat auttaa matkoilla olleita koronan takia vaikeuksiin ajautuneita tanskalaisia.

Suomessa vapaaehtoiset voitaisiin sijoittaa yksinkertaisiin, mutta samalla erittäin tärkeisiin terveydenhuoltoa tukeviin tehtäviin. Tehtäviä voisivat olla lääkkeiden toimittaminen apteekeista, ihmisten auttaminen arkisissa asioissa tai säännöllinen puheluiden soittamiseen kotona eristyksissä oleville, erityisesti ikäihmisille.

Kun esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntatoimen virkamiehet eivät voi paikkojen sulkemisen takia enää toimia alkuperäistä toimenkuvaansa vastaavissa tehtävissä, heitä kannattaisi käyttää mahdollisuuksien mukaan muihin tehtäviin. Kunnat ja kaupungit ovat pian lomautusuhan edessä, mutta sitä ennen on tehtävä kaikki mahdollinen. Resurssipoolit, kännykkäaplikaatiot ja muut toimet, joilla tehtäviä voidaan jakaa joustavasti olisi nyt hyvä ottaa käyttöön.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn