Tekikö hallitus kaikkensa tappioiden minimoimiseksi Uniper-kriisissä?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma ei ole vakuuttunut, että hallitus ja pääministeri Marin tekivät kesällä kaikkensa suomalaisten kansallisvarallisuuden puolustamiseksi Uniperin kriisissä. Kauma ihmettelee, miksi pääministeri tyytyi hoitamaan asioita tekstiviesteillä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma kritisoi hallitusta ja pääministeriä Uniper-kriisin hoitamisesta eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Kauma piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa koskevan välikysymyksen eduskuntakeskustelussa.

”Me kokoomuslaiset emme ole vakuuttuneita, että hallitus ja pääministeri Marin tekivät kesällä kaikkensa suomalaisten kansallisvarallisuuden puolustamiseksi Uniperin kriisissä. Miksi pääministeri tyytyi hoitamaan asioita tekstiviesteillä, eikä hän hyödyntänyt arvovaltaansa matkustamalla Berliiniin puolustamaan suomalaisten veronmaksajien ja sijoittajien etua?”, Kauma sanoi.

Kauma ihmetteli, miksei pääministeri keskeyttänyt kesälomaansa, vaikka Uniperin tilanteen ratkaisussa oli kyse miljardien eurojen kansallisesta intressistä. Kauman mukaan kesän tapahtumista syntyi vaikutelma, että Saksan puolelta neuvottelemassa olivat maan parhaat voimat, mutta Suomen puolelta ei.

”Suomalaisten veronmaksajien ja sijoittajien rahaa paloi miljoonia joka päivä, kun Saksan hallitus ja viranomaiset estivät Uniperia nostamasta kaasun hintaa tilanteessa, jossa kaasun markkinahinta oli noussut moninkertaiseksi. Surullisen tarinan lopputuloksena Suomen valtio, suomalaiset yksityissijoittajat ja eläkeyhtiöt menettivät miljarditolkulla rahaa”, Kauma sanoi.

”Suomi tarvitsee hallituksen, joka pystyy puolustamaan Suomen ja suomalaisten etuja energiakriisissä, sekä hoitamaan valtion omaisuutta vastuullisesti. Meidän mielestämme hallituksen näyttöjen perusteella näin ei nyt ole. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, ettei hallitus enää nauti eduskunnan luottamusta”, Kauma sanoi.

Kauma: Suomalaisille kohtuuhintaista sähköä myös paukkupakkasilla

Kauman mukaan hallitus on ollut energiakriisin hoitamisessa reaktiivinen ja jopa passiivinen. Kauman mielestä hallituksen ratkaisut kriisin hoitamiseksi ovat olleet laastarimaisia, eivätkä ne ole puuttuneet ongelmien juurisyihin. Lisäksi Kauma syytti hallituksen EU-vaikuttamista ponnettomaksi.

”Kokoomus haluaa, että suomalaisille kodeille ja yrityksille riittää kohtuuhintaista sähköä myös ensi talven paukkupakkasilla. Haluamme, että suomalaiset selviävät sähkölaskuistaan. Siksi on löydettävä keinot saada sähkön hintaa kestävästi alas. Energiakriisi voi kestää pitkään, joten avustusten ja veroetujen varaan emme voi laskea ikuisesti”, Kauma sanoi.

”Kokoomus on valmistellut oman keinovalikoimansa sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Mukana on kuusi lyhyen aikavälin ja kuusi pidemmän aikavälin ratkaisua. Nopeat kriisitoimet antavat helpotusta kotien ja yritysten sähkölaskuihin jo ensi talveksi. Pidemmän aikavälin ratkaisuilla rakentaisimme Suomesta puhtaan energian suurvallan”, Kauma sanoi.

Kokoomuksen keinot sähkömarkkinoiden uudistamiseksi ovat luettavissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn