Tavaralahjoitukset vapautettava arvonlisäverosta

Kokoomusedustajan mukaan uudistus edistäisi kiertotaloutta.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma haluaa, että elinkeinonharjoittajilla olisi jatkossa mahdollisuus lahjoittaa myymättä jääneitä, mutta käyttökelpoisia tuotteitaan arvonlisäverosta vapaasti. Nykyinen malli kannustaa kansanedustajan mukaan kauppoja myymättä jääneiden vaatteiden, kenkien ja elektroniikan tuhoamiseen, sillä kauppojen on suoritettava arvonlisävero myymättömien tavaroiden lahjoituksista, mutta ei niiden hävittämisestä.

– On järjen vastaista, että juhlapuheissa viittaamme kierotalouden tukemiseen ja ympäristöarvoihin, mutta silti verojärjestelmämme kannustaa tuotteiden tuhoamiseen, Kauma toteaa tiedotteessa.

Kokoomusedustajan mielestä lahjoitusten asettaminen verovapaaksi tarkoittaisi, että käyttökelpoinen tavara päätyisi yhä useammin hyväntekeväisyyteen hävittämisen sijasta. Kauman mukaan erityisesti vaatteita ja verkkokauppojen palautustuotteita päätyy tällä hetkellä liian usein hävitettäviksi.

– Ei voi olla niin, että arvonlisäverojärjestelmä kannustaa tuhoamaan täysin ehjän ja käyttökelpoisen tuotteen vain siksi, että ostaja on palauttanut sen. Arvonlisäverolain tuominen nykypäivään olisi tässä järkevää, hän linjaa.

Pia Kauma huomauttaa, että useat EU-maat ovat jo vapauttaneet lahjoitukset arvonlisäverosta. Esimerkiksi Belgia on toiminut näin vuonna 2019.

Kansanedustajan mukaan lahjoitusten verovapaus ei käytännössä vaikuttaisi juurikaan Suomen verokertymään.

– Verottomien lahjoitusten salliminen kaupoille ei todennäköisesti vaikuttaisi merkittävästi Suomen verotuloihin, mutta se kannustaisi kauppoja hävittämisen sijaan lahjoittamaan myymättömät tavarat yleishyödylliseen käyttöön

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn