Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta eli sotea on nyt suunniteltu jo 15 vuotta. Mikään esitetyistä malleista ei ole ollut täydellinen, mutta nykyhallituksen malli on suorastaan katastrofaalinen Espoolle. Jopa puolet verotuloistamme vietäisiin maakuntiin, mutta jäljelle jäisivät velat sekä vastuu kasvuinvestoinneista, kuten kouluista ja teistä.
Kun omat rahat eivät riittäisi, joutuisimme lähtemään vähän väliä hattu kourassa valtion pakeille. Rahoitusmallia on äskettäin hiukan muokattu, mutta Espoon tilannetta se ei paljonkaan parantanut.
Espoon talous oli jo ennen koronakriisiä huononemassa. Yksi syy on se, että valtionosuuksien tasausjärjestelmän kautta lähes 170 miljoonaa euroa vuodessa on jo vuosia siirtynyt verorahoistamme muualle Suomeen. Järjestelmä on rakennettu niin, että rikkaammat alueet tukevat köyhempiä, mutta nyt on tultu sietokyvyn rajoille. Espoon verokertymä ei ole enää viime vuosina kasvanut samassa suhteessa kuin asukasmäärä, mutta tätä ei ole huomioitu valtionosuuslaskelmissa riittävästi.
Erityisesti kyse on vieraskielisen väestön määrän kasvun huomioimisesta valtion rahanjaossa. Viime vuosina Espoon asukasmäärä on kasvanut jopa 6000 henkilöllä vuodessa, ja tästä vuosikasvusta vieraskielisten määrän osuus on nykyään jo lähemmäs 70 prosenttia. 2030-luvulla jo yli 80 prosenttia.
Vaikka veroja ei siis kerry enää samalla tavalla kuin aiemmin, on palvelut edelleen järjestettävä kasvavalle asukasmäärälle lakien mukaisesti. Ensi vuonna valittava uusi kaupunginvaltuusto joutuu miettimään, miten ongelmat ratkaistaan. Itse näkisin, että Espoon on ainakin sitouduttava talouden tervehdyttämisohjelmaan, jotta tilanne saadaan hallintaan.
Uusia pakollisia lakisääteisiä menoja ei pitäisi nyt säätää, ja lisäksi valtionosuusjärjestelmään on saatava muutos siten, että siinä huomioidaan vieraskielisen väestön kasvu selvästi nykyistä paremmin. Tästä olen jo tehnyt maan hallitukselle kirjallisen kysymyksenkin. Ja mikä tärkeintä. Soten rahoitusmalli on hallituspuolueiden pakko laittaa uusiksi.
Länsiväylä 21.10.2020