Sähköllä rahastaminen pitää lopettaa

Kansanedustaja Pia Kauma ja kaksitoista muuta kokoomuksen kansanedustajaa ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen sähkön siirtohintojen jatkuvien ja suurten korotusten lopettamisesta.

Hallitus on luvannut hallitusohjelmassaan hillitä siirtohintoja, mutta toistaiseksi muutosta on saatu odottaa. Kauma vaatii, että hallitus antaisi viimeinkin eduskunnalle esityksen, jolla siirtohintojen jatkuvaan nousuun saataisiin joku roti.

– Suomalaisten rahastaminen monopolitoiminnan turvin on moraalitonta. Jokainen sähköverkkoyhtiö on alueensa ainoa toimija alallaan, joten kuluttajalla ei ole mahdollisuutta valita omaa yhtiötään. Alhaisten riskien tulisi tarkoittaa alhaisempaa tuottovaatimusta kuin vastaavan kokoisilla kilpailulla markkinoilla toimivilla yrityksillä, Kauma toteaa.

Hallitus lähetti tammikuun lopussa esityksensä siirtohintojen hillitsemiseksi, mutta karsi myöhemmin kaikki toimenpiteet eduskunnalle antamastaan esityksestä. Tämäkin siitä huolimatta, että elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) esitti huhtikuun alussa nimenomaan toiveen, että sähköyhtiöt tulisivat asiakkaita vastaan poikkeustilanteessa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on tuonut julki esityksensä siirtohintojen hillitsemiseksi. Edustaja Heikki Vestmanin johdolla valmistellussa lakipaketissa esitetään verkkoyhtiöiden tuottojen leikkausta, sähköyhtiöiden yli-investointeihin puuttumista, siirtohintojen vuosittaisten korotuksien rajoituksia sekä pientuotannon verkkojen vapautusta monopolin alta.

Kauman mukaan verkkoyhtiöiden tuottoaste tulisi määritellä yhtiön tosiasiallisen pääomarakenteen mukaan eikä kiinteän mallin mukaisesti, sillä verkkoyhtiöt saavat nykyisin tuottoa ”tyhjästä” laskennallisen verkonarvon perusteella. Yleisesti kohtuullisen tuoton oletetaan olevan noin 7 prosenttia, mutta tosiasiassa toimintaan sitoutuneen pääoman tuotto voi nousta jopa 32 prosenttiin. Tätä ylituottoa olisi mahdollista leikata säätämällä lakiin yleiset vaatimukset hinnoittelun valvontamenetelmien sisällöstä.

– Sähkön siirtohintojen korotukset koetaan veroluonteisina maksuina, joihin ei voi käytännössä mitenkään vaikuttaa. Postiluukusta vain putoaa lappu, jossa asia ilmoitetaan ja todetaan, että ”teidän ei tarvitse tehdä mitään”. Nyt pitää ottaa järki käteen ja katsoa, miten voimme lainsäätäjinä muuttaa tämän asian. Elämisen välttämättömät kustannukset tulee pitää kurissa etenkin nyt, kun maamme on suistunut taantumaan. Toivomme ministeri Lintilän tarttuvan esityksiimme, Kauma sanoo.

Verkkouutiset 6.6.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn