Tämä verotuksen epäkohta on korjattava!

Pia Kauman ja Markku Eestilän mukaan eläkeläisten verotuksen muutoksilla voitaisiin helpottaa työvoimapulaa.

Kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma ja Markku Eestilä vaativat muutoksia verotukseen, jotta eläkeläisille jäisi tuloistaan nykyistä enemmän käteen.

– Jos verrataan eläkeläistä 53 vuotta täyttäneeseen palkansaajaan, eläkeläinen maksaa tulostaan enemmän veroa kuin palkansaaja välillä 1 300 euroa — 3 400 euroa kuukaudessa. Erotus on enimmillään noin kaksi prosenttiyksikköä ja enimmillään 40 euroa kuussa eläkeläisen tappioksi. Palkansaajien työeläkemaksut rinnastetaan näissä laskelmissa veroon. Kyse on siis käteen jäävästä osuudesta veron ja veroluonteisten maksujen jälkeen, kansanedustajat sanovat tiedotteessa.

Eduskunnan tietopalvelun mukaan muutos pienentäisi valtion verotuloja noin 230 miljoonaa euroa. Kansanedustajat kuitenkin uskovat muutoksen maksavan itsensä takaisin lisääntyvänä kulutuksena.

– Varsinkin pienintä työeläkettä saavilla nuokin kympit menisivät suoraan kulutukseen ja kansantalouden kasvattamiseen. Ja siksi tämä verotuksen epäkohta tulee korjata, samoin kuin eläketulon lisävero. Sopivin ajankohta korjauksille olisi siinä yhteydessä, kun myös palkansaajien verotusta alennetaan — toivottavasti viimeistään seuraavassa hallituksessa, sanoo Kauma

Kauman ja Eestilän mukaan eläkeläisten työnteon houkuttelevuutta lisäämällä voitaisiin helpottaa vallitsevaa työvoimapulaa. Siksi he haluavat selvittää erilaisia vaihtoehtoja, joilla eläkkeellä saadusta työtulosta ja eläketulosta jäisi nykyistä enemmän käteen.

– Eläkkeen riittävyyteen vaikuttavat tulojen lisäksi menot, joista etenkin asumisen, liikkumisen, terveydenhoidon ja lääkkeiden osuus on suuri. Me kokoomuslaiset olemmekin sitä mieltä, että olisi selvitettävä, vastaako nykyinen indeksin laskentatapa eläkeläisten todellista ostoskoria, ja tehtävä mahdollisesti tarvittavat muutokset, sanoo Eestilä.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn