Junnila ja Kauma Kirgisiaan vaalitarkkailuun

Kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.) osallistuvat Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon Kirgisiassa. Maassa järjestetään sunnuntaina parlamenttivaalit.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin tarkkailijat ovat seuranneet Kirgisiassa vaaleihin valmistautumista ja kampanjointia lokakuun alkupuolelta lähtien. Ennen vaalipäivää maahan matkustaa useita satoja lyhytaikaisia vaalitarkkailijoita seuraamaan vaalitoimitusta ja ääntenlaskentaa. Junnila tarkkailee vaaleja Belovodskojessa ja Kauma pääkaupunki Bishkekin lähellä sijaitsevassa Kantin kaupungissa.

Sunnuntain vaaleissa valitaan 90 kansanedustajaa. Ehdokkaita on asettanut hieman yli kaksikymmentä puoluetta. Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun uusi perustuslaki astui voimaan toukokuussa.

Kirgisiassa järjestettiin edellisen kerran parlamenttivaalit viime vuoden lokakuussa. Ne synnyttivät epäillyn vaalivilpin takia laajoja mielenosoituksia, joiden jälkeen maan keskusvaalilautakunta mitätöi vaalituloksen ja maan silloinen presidentti erosi tehtävästään. Pääministeri Sadyr Žaparov valittiin presidentiksi tammikuussa. Samoissa vaaleissa äänestettiin perustuslain muutoksesta, joka siirsi valtaa parlamentilta presidentille.

Vilhelm Junnila on Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja Pia Kauma Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja.

 

Tiedote julkaisut alun perin eduskunnan sivuilla.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn