Pia Kauma Etyjin yleiskokouksen Keski-Aasia erityisedustajaksi

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on valittu Etyjin yleiskokouksen Keski-Aasia erityisedustajaksi. Toimikausi kestää heinäkuuhun 2022.

Erityisedustajan tehtävänä on edistää yhteistyötä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) sekä siihen kuuluvien Keski-Aasian maiden (Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan) sekä Mongolian välillä. Erityisedustaja toimii yhteistyössä maiden parlamentaarikkojen sekä eri yhteistyöjärjestöjen kanssa parlamentarismin, yhteistyön ja keskinäisen vuoropuhelun vahvistamiseksi. Erityisedustaja raportoi toiminnasta sekä alueen kehityksestä Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajalle.

Pia Kauman mukaan Keski-Aasian turvallisuuden ja yhteistyön merkitys on keskeinen myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle ja sen jäsenmaille. Afganistanin tilanteen vuoksi jännitys ja epävarmuus alueella kasvavat. ”On tärkeää, että Etyjin parlamentaarinen yleiskokous ylläpitää vuoropuhelua ja seuraa alueen tilanteen kehitystä. Alueen tapahtumien seuraukset heijastuvat Keski-Aasian maiden lisäksi myös Etyjin jäsenmaihin ja niiden alueelle. Ikävä kyllä näyttää siltä, että edessä on paitsi mittaamatonta inhimillistä kärsimystä, pahimmillaan myös laajamittainen pakolaisaalto sekä lisääntynyt uhka kansainväliselle terrorismille”, hän sanoo.

Kauma painottaa, että kansainvälinen yhteisö ei voi sulkea silmiään Talibanin vallan alla tapahtuvilta ihmisoikeusrikkomuksilta. ”Afganistanin väestön, mukaan lukien naisten ja tyttöjen, oikeus rauhaan, turvallisuuteen ja ihmisoikeuksiin tulee turvata. Meidän tulee olla valmiina tukemaan näitä lähtökohtia kaikin tavoin”.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) valittiin heinäkuussa 2021 Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi. Kauman kausi kestää kolme vuotta. Hän on aiemmin toiminut yleiskokouksen poliittisen komitean raportoijana, kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustajana, terrorisminvastaisen komitean jäsenenä sekä johtanut Etyjin yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Bosnia-Hertsegovinan, Georgian ja Moldovan parlamenttivaaleissa.

Lisätiedot:

Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764, pia.kauma(at)eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn