Osallistuminen terroristiryhmän toimintaa tulee kriminalisoida

Kansanedustajat Pia Kauma ja Heikki Vestman ovat jättäneet lakialoitteen, jonka tarkoitus on tiukentaa terrorismilakeja siten, että kriminalisoitavaksi tulisi osallistuminen terroristisen yhteenliittymän tai ryhmän toimintaan. Lakialoite vastaa Euroopan Neuvoston yleissopimuksen 2015 lisäpöytäkirjan 2 artiklan vaateeseen, joka koskee osallistumista yhteenliittymään tai ryhmään terroristisessa tarkoituksessa. Artiklan mukaan sopimuspuolten tulee ryhtyä toimenpiteisiin, joilla varmistetaan artiklassa tarkoitetun osallistumisen kriminalisointi, kun kyse on lainvastaisesta ja tahallisesta teosta.

”Viimeaikaisissa keskusteluissa on jo korkealtakin tasolla vaadittu, että terroristijärjestöön kuuluminen tulisi olla rangaistavaa. Suomen lainsäädäntö on liian lievää”, toteaa myös Etyjin terrorisminvastaisen komitean jäsenenä toimiva Kauma.

Tällä hetkellä rikoslaissa on muun muassa kriminalisoitu terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toiminnan edistäminen ja värväys terrorismirikoksen tekemiseen. Kuitenkaan varsinaista osallistumista ei olla Suomessa kriminalisoitu. Terrorismintorjunnan painopisteen on oltava ennaltaehkäisevissä toimissa.

”Terroristijärjestön toimintaan osallistumisen kriminalisointi on yksi niistä”, toteaa Kauma.

”Suomi ei saa lepsuilla terroristien kanssa. Heidät on saatava vastuuseen. Lakialoitteessa tiukennetaan terrorismilakeja. Siinä kriminalisoidaan osallistuminen terroristisen ryhmän toimintaan ja samalla mahdollistetaan kansalaisuuden pois ottaminen kaksoiskansalaiselta, joka on tästä rikoksesta tuomittu”, jatkaa Vestman.

Huomionarvoista on, että terroristijärjestön toimintaan osallistuminen ja kuuluminen on nimenomaisesti kriminalisoitu useissa maissa, kuten Norjassa, Tanskassa, Ranskassa ja Kanadassa. Esimerkiksi Norjassa pelkkä kuuluminen terrorijärjestöön on rikos. Viime vuonna eräs Norjan tunnetuimmista islamisteista, koko ajan Norjassa asunut pakistanilaistaustainen Ubaydullah Hussein tuomittiin korkeimmassa oikeudessa yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen yrityksestä rekrytoida norjalaismies Isiksen riveihin.

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka Suomessa on tasolla kohonnut ja seurattavien kohdehenkilöiden määrä on noussut jo lähemmäs neljää sataa.

”Koska Suomen terroristilainsäädäntö ei ole muiden länsimaiden tasolla, auttaa lakialoite meitä varautumaan terroristisiin uhkiin”, päättävät Kauma ja Vestman.

Tiedote: 21.12.2019

Lisätietoja:

Pia Kauma
09 432 3169
pia.kauma(at)eduskunta.fi¨

Heikki Vestman
09 432 3051
heikki.vestman(at)eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn