Miksi kestää, hallitus?

Luovan alan työttömyysturva ei kansanedustajan mukaan ole vieläkään yhdenvertainen.

Kansanedustaja Pia Kauma on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle liittyen tekijänoikeuskorvausten vaikutukseen ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan laskennassa.

– Nykyinen työttömyysturvajärjestelmä kohtelee luovan työn tekijöitä epäreilusti. Usein iso osa luovan alan työntekijöiden saamasta tulosta on tekijänoikeuskorvauksia. Tällä hetkellä tekijänoikeuskorvaukset eivät kartuta ansiosidonnaista työttömyysturvaa normaalin ansiotulon tapaan, mutta työttömyyden sattuessa ne kuitenkin vähentävät ansiosidonnaista. On hyvin epäloogista, että tulo, joka ei kartuta ansiosidonnaista työttömyysturvaa kuitenkin leikkaa sitä, hän sanoo.

Epäkohta on ollut tiedossa jo pitkään ja siihen on otettu kantaa laajasti yli puoluerajojen.

– Sen lisäksi, että aiheesta on laadittu useita valtiopäivätoimia, on lisäksi valtiovarainvaliokunta sekä sivistysvaliokunta ottaneet asiaan kantaa. Ihmettelen kovasti, miten juhlapuheissaan kulttuuri- ja luovan alan puolella olevat hallituspuolueet eivät saa tätä asiaa ratkaistuksi, Kauma toteaa.

– Kyseessä on selkeä yhdenvertaisuusongelma ja virhe valtioneuvoston asetuksessa, joka olisi helposti korjattavissa muuttamalla asetuksia siten, että tekijänoikeuskorvaukset huomioitaisiin työttömyysetuuden suuruutta laskettaessa, hän jatkaa.

Luova ala on kärsinyt pahasti koronapandemiasta, eikä jatko näytä yhtään paremmalta alan kannalta.

– Uuden omikronvariantin myötä jo kohta kaksi vuotta jatkunut pandemia uhkaa edelleen alan toimijoiden toimintaedellytyksiä, eivätkä hallituksen tukimuodot ole olleet monenkaan mielestä riittäviä. Nyt luovan alan toimijoille on mahdollisesti luvassa lisää lunta tupaan, mikäli uusia koronarajoituksia otetaan käyttöön, Kauma ennakoi.

Hänen mukaansa epävarmuus omasta työttömyysturvasta ei varmasti paranna yhdenkään taiteilijan, muusikon tai muun luovan alan toimijan joulumieltä.

– Sen sijaan tilanteen korjaaminen voisi sen tehdä.

 

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn