Lukijalta: Nato-jäsenyys lisäisi turvallisuutta

Vuosien ajan Suomessa ja länsimaissa laajemminkin on uskottu, että kun rakennamme hyvät kauppasuhteet Venäjään, se pitää rauhan maassa. Keskinäisriippuvuus on se liima, joka pitää meidät yhdessä.

Ikävä kyllä näin ei ole. Kehitys on jo pidemmän aikaa ollut huolestuttavaa, ja viimeistään Ukrainan sodan alkaessa torstaina 24.2. tämä illuusio haihtui kokonaan. Venäjään ei voi luottaa. Se on arvaamaton ja aggressiivinen.

Euroopan unionin yhteiset pakotteet ovat hyvä alku sotatoimiin vastaamisessa. Seuraavaksi on satsattava energiaomavaraisuuteen eli siihen, että Venäjältä tuodut fossiiliset polttoaineet korvataan uusiutuvilla.

Mutta entä turvallisuutemme? Suomen vahva oma puolustuskyky on turvallisuutemme kivijalka, ja viime vuonna päätetyt hävittäjähankinnat täydentävät sitä. Olemme siitäkin huolimatta pieni ja harvaanasuttu maa suuren naapurin vieressä. Yksin ei kannata jäädä.

Kokoomus on jo yli 15 vuotta kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä. Oma mielipiteeni on vain vahvistunut vuoden 2014 Krimin valtaamisen jälkeen ja viime viikkoina.

Venäjän silmissä Suomi on jo vuosia kuulunut länteen, koska olemme olleet EU:n jäsen jo vuodesta 1995 ja pitkään yhteistyössä Naton kanssa. Myös puolustuksemme on Nato-yhteensopiva. Mutta koska me emme ole jäsen, meillä ei ole Naton 5. artiklan mukaista turvaa siinä tilanteessa, jossa Venäjä tänne hyökkäisi.

EU:n 27 jäsenmaasta peräti 21 on Naton jäseniä. Sen takia EU:sta tuskin koskaan tulee puolustusliittoa sellaisessa muodossa kuin me ehkä toivoisimme. Ja sen takia EU-jäsenyys yksin ei Suomelle riitä.

Sitä mukaa kun Nato-asian käsittely eduskunnassa tulevina viikkoina etenee ja kansalaiskeskustelu kiihtyy, tulemme varmasti näkemään informaatiovaikuttamista Venäjän taholta. Pelottelun ei pidä antaa vaikuttaa ajatteluumme.

Suomi, niin kuin Ruotsikin, tekee oman päätöksensä omiin tilannearvioihinsa perustuen. Ei Venäjän tai minkään muun maan. Ei viivytellen, mutta harkiten.

Pia Kauma (kok.) kansanedustaja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Etyjin yleiskokouksen varapuheenjohtaja

Juttu julkaistu alun perin Länsiväylässä.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn