Lintilä HS:lle: Mi­nis­te­riö val­mis­te­lee maa­nan­taik­si esi­tyk­sen säh­kö­las­ku­jen pie­nen­tä­mi­sek­si – ­ko­koo­mu­se­dus­ta­jat hakevat mallia Virosta

Työ- ja elinkeinoministeriön tarkoituksena on tuoda esitys kalliiden sähkölaskujen pienentämiseksi maanantain parlamentaariseen kokoukseen, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lintilän mukaan valmisteilla oleva esitys kustantaa yli miljardi euroa. Esityksen yksityiskohdat, kuten sen voimaantulo, eivät ole valmistuneet.

Elinkeinoministerin mukaan esityksellä on budjettivaikutuksia myös uuden vaalikauden puolelle, minkä vuoksi oppositionkin on hyvä olla mukana.

Lintilä varoittaa HS:n haastattelussa, että sähkön tukkuhinnan rajoittaminen tarkoittaa samalla sähköpulan ja sähkökatkojen valitsemista.

– Jos laitetaan tukkumyynnille hintakatoksi sata yksikköä, ja samaan aikaan Tanska tai Baltian maat maksavat kaksisataa yksikköä, niin on täysin selvää, etteivät ruotsalaiset ja norjalaiset myy silloin Suomeen, Lintilä sanoo lehdelle.

Keskustelu sähkökatosta virisi keskiviikkona SDP:n eduskuntaryhmän ehdotuksesta. Ryhmä esitti eduskunnan täysistunnossa, että kotitalouksille on laadittava kuluvalle talvelle sähkön hintakatto, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) reagoi ajatukseen esittämällä puolueiden kutsumista koolle keskustelemaan ehdotuksen kustannuksista. Pian tämän jälkeen Brysselissä oleva pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että parlamentaarinen keskustelu on kutsuttu koolle ensi maanantaiksi.

Kokoomusedustajat hakevat mallia Virosta

Kaksi kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman ja Pia Kauma esittävät, että hallituksen pitäisi valmistella väliaikainen sähkön hintakatto Viron malliin mukaisesti. Hintakatto kohdentuisi kuluttajille ja pk-yrityksille.

Vestmanin ja Kauman mukaan malli ei edellytä valtion kompensaatiota.

Virossa otettiin syksyllä käyttöön sähkön yleispalveluvelvoite. Sen mukaan sähköntuottaja on velvollinen myymään sähköä viranomaisen määräämällä hintakatolla sähkönmyyjälle, joka myy sen perusteella edelleen kuluttajille ja pk-yrityksille.

Vestmanin ja Kauman mukaan Viron yleispalvelusähkön hinta on nyt noin 19 senttiä kilowattitunnilta

Juttu julkaistu alun perin Kalevassa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn